Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Važniji od medalje su dobri rezultati

10.07.2011. 22:00
Važniji od  medalje  su dobri  rezultati


U Beogradu sam u odnosu na Helsinki prošle godine imala mnogo bolje rezultate i sigurnije skokove. To me hrabri jer je to potvrda da sam u godinu dana dosta napredovala – kaže Marcela


Najteže je prvi  put. To nas uče od malih nogu.  Zna to dobro i Marcela Marić,  članica Kluba skokova u vodu  Zadar, koja se s nedavnog Europskog prvenstva za mlađe  juniorke u Beogradu vratila s  brončanom medaljom. Prvu  medalju u povijesti za hrvatsko skakanje u vodu u bilo  kojoj kategoriji Marić je osvojila na metarskoj dasci. Nema sumnje, bronca sjaji poput  – zlata.
– Skakala sam od sreće kad  sam odradila zadnji skok i vidjela na semaforu da sam na  prvom mjestu. Iza mene su  bile još samo dvije skakačice  koje su zauzele prva dva mjesta u kvalifikacijama. Kad sam  vidjela da sam osvojila medalju, bilo mi je nebitno je li  brončana ili neka druga – kaže  Marcela koja je u Beograd  osim sportske opreme ponijela i težak teret velikih očekivanja domaće javnosti. U Hrvatskoj se talenti poput Marcele u skokovima u vodu rijetko pojavljuju, seniorskih  skakača gotovo da i nemamo,  a rezultati mlade Zadranke  dali su naslutiti da bi se po  ovom pitanju nešto moglo  promijeniti.
– Iako sam znala da mogu  napraviti dobar rezultat moja  su očekivanja prije Beograda  bila samo ta da skačem što  bolje. Vjerovala sam da neće  biti lako, konkurencija je bila  jaka i u takvom okruženju  željela sam skakati u okviru  onoga što sam ostvarivala ove  sezone. Na kraju je ispalo da  je to bilo dovoljno za medalju  i zbog toga sam se u Zadar  vratila jako sretna.
Drvena medalja
Marcela je bila blizu i medalji na 3 metra, svojoj najjačoj disciplini. Međutim, nakon zadnjeg skoka sa drugog  spustila se na četvrto mjesto.
– Kažu da je to drvena medalja. Ja bih rekla da je i to  sport. To što mi je do medalje  nedostajao jedan bod nije me  posebno razočaralo jer sam  znala da sam dala sve od sebe.  Na jednom metru je to bilo  dovoljno, ali na tri nije. Nema  veze, jer većina sportaša prije  ili kasnije osvoji poneku drvenu medalju.
Marić je prije EP-a najviše  očekivala od tornja na kojem  je lani na EP-u u Helsinkiju  ostvarila najbolje rezultat –  sedmo mjesto.
– Prvi nastup u Beogradu  imala sam s tornja i bilo je jako  loše. Završila sam pretposljednja, ali me to nije obeshrabrilo. Znala sam da imam još  tri discipline, a to znači i dosta  prilika za popravak lošeg dojma nakon tornja. Iskreno, najmanje sam očekivala od 1 metra. Kad se sve zbrojilo imala  sam nešto manje bodova od  onoga što sam ostvarivala na  domaćim natjecanjima, ali velika međunarodna natjecanja  su nešto drugo. Suci su nešto  stroži, pa se ti bodovi ne mogu  uspoređivati.
Vrhunac sezone
Usporedba nastupa u Helsinkiju i Beogradu.
– Helsinki mi je bio prvo  takvo veliko natjecanje i trema je učinila svoje. U Beogradu sam imala mnogo bolje rezultate i sigurnije skokove. To me hrabri jer je to  potvrda da sam u godinu dana  dosta napredovala.
EP je Marceli bilo najvažnije natjecanje ove sezone.  Prošli vikend očekivano je  nadskakala konkurenciju na  juniorskom Prvenstvu Hrvatske, a isto se očekuje i na  seniorskom PH koje je na rasporedu zadnji vikend u  srpnju. U međuvremenu je  Mediteranski kup u Rijeci.
– Europsko prvenstvo je  prošlo odlično i svima nam je  laknulo nakon te medalje.  Dosta očekujem i od Mediteranskog kupa, a Prvenstvo  Hrvatske isto tako treba shvatiti ozbiljno.


Loše vrijeme i roj pčela




Finale mlađih juniorki na 3 metra kasnilo je zbog bizarnog razloga.  Skakaonicu je prije posljednjih skokova u ženskom dijelu natjecanja  napao – roj pčela. Domaćini su na sve načine pokušavali rastjerati pčele,  čak i paljevinom materijala čiji dim pčele ne podnose. Sve skupa  potrajalo je skoro sat vremena, a pčele su na kraju ipak popustile. Inače,  EP je održan na bazenima na beogradskom Košutnjaku, elitnom  gradskom kvartu. Veliki problem natjecateljima je bilo vrlo loše vrijeme  i neuobičajena hladnoća za kraj lipnja i početak srpnja.