Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Medvešekova priča o instrumentu i nesretnoj sudbini

10.07.2012. 22:00
Medvešekova priča o  instrumentu i nesretnoj sudbini


Monolog jednog kontrabasista koji slobodno vrijeme provodi u zvučno izoliranoj sobi kreće se od priče o instrumentu, do one o jednoj nesretnoj sudbini i neispunjenom životu prosječnog umjetnika
Fantastični Rene Medvešek držao je u ponedjeljak navečer  publiku, tijekom izvedbe monodrame “Kontrabas” na 18. zadarskom  kazališnom ljetu, prikovanu za sjedala 90 minuta gotovo bez treptanja.
Pauza od 13 godina
Tekst za monodramu “Kontrabas”  napisao je još 1981. godine njemački  pisac i scenarist Patrick Süskind nakon čega je preveden na 27 jezika te  postaje jedan od najizvođenijih njemačkih komada. Za svoju monodramu, kao svojevrsni povratak u  svijet glume, nakon pauze od gotovo  13 godina, preveo ga je, postavio i  izvodi Rene Medvešek, vrhunski  glumački i redateljski talent.
Monolog jednog kontrabasista  koji slobodno vrijeme provodi u  zvučno izoliranoj sobi kreće se od  priče o instrumentu, do one o jednoj  nesretnoj sudbini i neispunjenom  životu prosječnog umjetnika. Kako  kontrabasist gasi žeđ tako mu se i  jezik sve više razvezuje, a priča koja  nas je do tada nasmijavala postaje  mračnija, duboko uznemirujuća,  dok u njoj prepoznajemo sudbine i  prilike današnjeg čovjeka. Monodrama je to čija radnja se događa na  više razina, preko lagane komedije  pa sve do osobne drame pojedinca.  Ujedno, odlične su i glazbene dionice te gotovo esejističko izlaganje o  jednom glazbenom instrumentu.
Dvije nagrade
S monodramom “Kontrabas”, u  produkciji Teatra Exit Medvešek  igra već dvije godine. Za sada je  osvojio i dvije nagrade: Nagradu publike za najbolju predstavu festivala  na 13. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli te Nagradu “Fabijan Šovagović” za najbolje glumačko ostvarenje Fesivala na 18.  festivalu glumca u Vinkovcima. S  obzirom na energiju kojom glumac  zrači i kojom uspijeva zadržati interes publike svih 90 minuta, a mnogih i kasnije, Rene Medvešek još  jednom je dokazao kvalitetu i rijedak talent. Ujedno monodrama  “Kontrabas” pokazala se kao pravo  osvježenje u današnjem kazalištu  koje nudi puno toga, ali rijetko kada  takvu katarzu kakvu su gledatelji  mogli doživjeti u ponedjeljak navečer u dvorištu Providurove palače.