Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najvrjednije od glazbe što Zadar ima

10.07.2012. 22:00
Najvrjednije od glazbe što Zadar ima


Smatram da su Glazbene večeri u Zadru najvrjednije od glazbe što Zadar ima, one su svakako jedan vrhunac glazbenog obrazovanja, pozornica za sve one koji završe najveće stupnjeve glazbenog obrazovanja da znaju da imaju gdje pokazati svoje sposobnosti, glazbene mogućnosti i talent, rekao je u uvodu predstavljanja Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri
Pedeset godina  manifestacije, koja je od svojih početaka pa do danas postala zaštitni znak Zadra, objedinjeno je u jednoj knjizi,  monografiji “Glazbene večeri  u sv. Donatu: Pet desetljeća  glazbe” autora Erike Krpan i  Romana Segarića. Monografija je svečano predstavljena  javnosti u jeku 52. Glazbenih  večeri u sv. Donatu  u utorak  navečer u sv. Donatu nakon  čega su je zainteresirani mogli besplatno ponijeti kući.
Pedeset ovjekovječenih
– Odlučili smo se malo osvrnuti iza sebe, zastati malo i  pedeset godina ovjekovječiti  u jednoj krasnoj monografiji  u kojoj ćete naći sve što se  događalo u pola stoljeća zadarskih glazbenih večeri.  Smatram da su Glazbene  večeri u Zadru najvrjednije  od glazbe što Zadar ima, one  su svakako jedan vrhunac  glazbenog obrazovanja, pozornica za sve one koji završe  najveće stupnjeve glazbenog  obrazovanja da znaju da imaju gdje pokazati svoje sposobnosti, glazbene mogućnosti i talent, rekao je u  uvodu predstavljanja Jurica  Šoša, umjetnički ravnatelj  Glazbenih večeri.
Predstavljajući autore monografije Šoša je istaknuo  kako su Erika Krpan i Roman  Segarić uz Glazbene večeri  vezani već desetljećima i bilo  je logično prepustiti im povjerenje za izradu monografije.
Koliko dugo već prati ovu  manifestaciju prisjetila se i  Erika Krpan:
– Prvi sam put posjetila  Glazbene večeri u sv. Donatu  1970. godine. Bio je to privatni posjet i sjećam se da  sam odsjela u hotelu Forum  preko puta sv. Donata kojeg  sada više nema. Vjerojatno je  i moje sjećanje koje seže daleko unazad jedan od razloga  zbog kojeg mi je Upravno  vijeće Večeri poklonilo povjerenje i počastilo me da uredim ovu publikaciju, zadatak  na kojem sam radila s iznimnim zadovoljstvom, prisjetila se Krpan kazavši kako  joj je rad na publikaciji pobudio sjećanje na mnoge susrete, doživljaje te profesionalne spoznaje.
Prva sezona u pet dana
Krpan je predstavila i samu monografiju istaknuvši  kako je ona podijeljena na  nekoliko poglavlja u kojima  su obrađeni glazbenici koji  su na njima nastupali, umjetnički ravnatelji i dirigenti,  prostori u kojima su izvođene i slično. Knjiga je i  bogato likovno opremljena  fotografijama, a sadrži i program Glazbenih večeri u sv.  Donatu od 1961. do 2010.  godine te popis svih umjetnika koji su na njima nastupali.
Roman Segarić u knjizi je  obradio 50 godina Glazbenih  večeri u sv. Donatu u brojkama što je ukratko i predstavio tijekom promocije monografije. Od mnoštva zanimljivih podataka posjetitelji  su, među ostalim, mogli saznati kako je u 50 godina  održano 580 koncertnih  večeri te da je prva glazbena  sezona trajala svega pet dana.