Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ante Kraljev oslobođen krivnje za pronevjeru općinskog novca

Autor: Suzana Bandić

10.07.2013. 22:00
Ante Kraljev oslobođen krivnje za pronevjeru općinskog novca


Nakon gotovo dva desetljeća sudovanja jučer je na Općinskom sudu u Zadru oslobođen krivnje Ante Kraljev, prvi načelnik Općine Pašman. Riječ je o ponovljenom postupku, koji se protiv njega vodio, zbog pronevjere novca namijenjenog izgradnji i popravku rive u mjestu Banj na otoku Pašmanu, a u obrazloženju presude sudac Željko Đerđ kazao je kako nije bilo dokaza da je Kraljev počinio kazneno djelo za koje ga se teretilo.
Kraljev je od samog početka kazao kako nije kriv, a u optužnici je bilo navedeno kako je on u svojstvu načelnika Općine Pašman te kao član odbora za gradnju mjesne rive, a s namjerom da se nepripadajuće okoristi, u razdoblju od 27. kolovoza do 5. rujna 1994. godine, preuzeo iznos od 153.408,80 kuna.
– Od tog ukupnog iznosa 28.508,80 kuna je preuzeo od mještana Banja koji su ga dragovoljno prikupili, 25 tisuća kuna je bio prihod uljare, a još 27 tisuća tadašnjih DEM-a temeljem ugovora u kojem je navedeno da se sedam tisuća poklanja, a preostalih 20 posuđuje, preuzeo je od Srećke i Martina Apell – stoji u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Ta optužnica je, naime, u travnju 2004. godine izmijenjena jer se prvotno za isti iznos osim Kraljeva teretio i Radojko Brnčić, vlasnik građevinske tvrtke Sun Adria d.o.o.
Presudom Općinskog suda u Zadru donesenom 3. svibnja 2004. godine obojica optuženika bila su oslobođena optužbi, a rješenjem Županijskog suda u Zadru od 12. listopada 2001. godine kao neosnovan odbijen je istražni zahtjev općinskog državnog odvjetništva od 3. travnja 2000. godine protiv osumnjičenika Ante Kraljeva zbog kaznenog djela iz čl. 292. st. 2. KZ-a.