Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ples s mačevima završio »turneju« po Zadarskoj županiji

Autor: Velimir Brkić

10.07.2013. 22:00
Ples s mačevima završio »turneju« po Zadarskoj županiji


U gotovo svakodnevnim manifestacija u sklopu Biogradskog kulturnog ljeta Glazbeno društvo Sv. Cecilija iz Korčule oduševilo je Biograđane i goste izvedbom viteške igre moreška, tradicije koju Korčulani čuvaju već 400 godina i predstavljaju po cijelom svijetu.
Na dupkom punoj biogradskoj rivi, nakon uvodnoga dramskog dijela, Crni i Bijeli moreškanti započeli su borbu za Bulu, zaručnicu bijelog kralja Osmana, koju je oteo crni kralj Moro. Skokovi i plesni pokreti prate ritmove orkestra koji se sve više ubrzavaju, a prilikom mačevanja frcaju iskre.
Borba se sastoji od sedam različitih mačevalačkih figure kojima prethodi sfida – izazov, vjerojatno najstarija figura moreške. Danas moreška simbolizira pobjedu ljubavi i dobra nad zlim.
Tako je to kad se bori za ljubav i dobro, koje na kraju pobjeđuje. Bula je oslobođena iz lanaca i vraćena svom zaručniku, bijelom kralju Osmanu, a oduševljeni Biograđani i gosti pobjedu dobra i jedinstveni kulturni događaj slavili su do kasno u noć.
Predsjednik društva Đuro Čehovski je u pozdravnoj riječi napomenuo da HGD »Sv. Cecilija« iz Korčule slijedi tradiciju prvoga hrvatskog pjevačkog društva u Dalmaciji, utemeljenog 1883. godine, od kada njeguje korčulansku vitešku igru morešku, glazbu, zborno i klapsko pjevanje te folklorne plesove.
Biogradsko kulturno ljeto se nastavlja. Večeras je na trgu ispred Gradske uprave noć mandoline, a sutra večer dalmatinske pisme s klapom Lanterna. Već u petak, također ispred Gradske uprave, svoj glazbeni šou ima Mario Rucner, brat Ane Rucner. Pridružit će mu se i Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić iz Osijeka.
Na Rucnerovim performansima nikada nije dosadno. Osim pratnje DJ-a, obično nastupi i neka atraktivna i energična plesačica.