Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Za besplatne udžbenike trebalo bi osigurati 1,5 milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

10.07.2013. 22:00
Za besplatne udžbenike trebalo bi osigurati 1,5 milijuna kuna

Foto: Andrej PEROVIĆ



Na našem području trenutačno ima oko sedam tisuća osnovnoškolaca. To bi značilo da bi Grad za udžbenike trebao izdvojiti oko milijun i pol kuna, a toliko novaca za tu svrhu Grada nema, kaže Joso Nekić


Za razliku od Grada Zagreba, čiji je gradonačelnik Milan Bandić najavio kako će u školskoj godini 2013./2014. osigurati besplatne udžbenike za sve učenike zagrebačkih osnovnih škola, u Zadru se o tome niti ne razmišlja. Kako doznajemo od Jose Nekića, pročelnika gradskog Odjela za školstvo, Grad Zadar za takav pothvat nema sredstava.
– Na našem području trenutačno ima oko sedam tisuća osnovnoškolaca. To bi značilo da bi Grad za udžbenike trebao izdvojiti oko milijun i pol kuna, a toliko novaca za tu svrhu Grada nema, kaže Nekić ističući kako će se o nabavi besplatnih udžbenika za zadarske osnovnoškolce svakako u buduće razmišljati i tražiti način kako to ostvariti. Ono što Grad ipak može i hoće učiniti za zadarske učenike, ali i studente, jest dodjela stipendija. Kao i prethodnih godina, Grad će i u školskoj godini 2013./14. podijeliti sto stipendija, a i kriteriji za dodjelu, kako doznajemo od Nekića, ostali su isti. Petnaest stipendija namijenjeno je učenicima srednjih škola, 25 je za studente prve godine studija i 30 za studente starijih godišta, 30 stipendija za studente deficitarnih zanimanja, a od toga 15 za studente prve godine i 15 za studente starijih godišta.
Deficitarna zanimanja su doktor medicine, magistar farmacije, magistar informatike, magistar biologije, studij brodostrojarstva, studij matematike, studij fizike, studij kemije i edukacijsko-rehabilitacijski studij.
Učenička stipendija iznosi 200 kuna mjesečno, za studente koji studiraju u mjestu prebivališta 500 kuna, a za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta 700 kuna mjesečno.