Etnogastro manifestacija Dragarske bumbete u Dragama ušla je u petu godinu održavanja. Prva od pet ovoljetnih Bumbeta na Dugovači privukla je brojne izlagače, nepregledno mnoštvo Dragara, turista i dobronamjernika koji su bili dijelom ovog neodoljivog ljetnog šušura.
– Manifestacija se zove Dragarske bumbete, zato što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću potrebna je velika svića koja se ovdje naziva “bumbeta”, kazala je Dijana Vukoja, koja s Nives Marić vodi Udrugu “DAN” koja u suradnji s Turističkom zajednicom i mještanima i organiziraju Dragarske bumbete.
Žitelji Draga su otvorili dušu i srce gostima i turistima prezentacijama ovdašnjih specifičnosti: gastronomije, poljoprivrede, mora, jezera, vinograda, maslinika i šušura.
– Manifestacija Dragarske bumbete je zapravo gastro, etno i eko putovanje u prošlost i sadašnjost mjesta na obali Jadranskog mora i Vranskog jezera, u kojem pokazujemo ono najvrijednije čime se može podičiti naš kraj, istaknula je Jelica Barešić Jela.
Uvijek nasmijana i gostoljubiva Jela je jedan od zaštitnih znakova Bumbete, a dosad nije propustila niti jednu manifestaciju.
– U Dragama se osjeća dašak prošlosti. Presretne smo, ovdje sve odiše ponosom, dušom i radošću, uvjerljivo govori Irena, koja je pripremala paštu i fažol. S njom se složila i Ivana koja je bila zadužena za palačinke.
Odazvalo se čak 22 izlagača koji su turistima ponudili tradicijske suvenire i delicije od inćuna, sira i ulja, ali i degustaciju starih dragarskih jela.
– Ono što predstavlja naše Drage, našu ribarsku Bumbetu, to je čisto i prekrasno more, brojne uvale i plaže, skrivene vale. Predstavljamo se i svojom kuhinjom, proizvodima i običajima, poručuje Mirjana Lujanac, rođena Barešić, koja je sa suprugom Mihaelom iz Korčule, također neizostavna na Bumbetama.
Brojni posjetitelji su mogli uz miris mora osjetiti i istinske okuse Draga i Dalmacije. Božena i Ivan su pripremali hobotnicu na salatu, dagnje i grope, Božur je neumorno pekao srdele, Rosanda i Danijel brudet od hobotnice s purom ili palentom, Ive i ekipa pekli su tunjevinu, Milica i Anka su na licu mjesta pripremale kroštule i fritule, a Melinda i Sandra fritule.
Lara i Lea izložile su Barešićevo maslinovo ulje, kuhani i pečeni kukuruz su nudili Ivana, Zoran, Toni i Ante, Ivanka i Ivan suvenire i domaće proizvode, a Marijana je izložila razne delicije i proizvode. Tete iz Dječjeg vrtića Gardelin nisu čuvale djecu, već su prezentirale suvenire od morskih školjki, kamena i levade.
Maksova i Rokova ekipa su za po pet kuna nudili šaku školjki, Gricko, Zorana i Petra imali su raznorazne likere, od višnjevače do čičindrače, kreativna udruga “Karta Kanta” imala je cijeli štand sa suvenirima…
najnovije
najčitanije
Svijet
UKLONJENI ŠATORI
Deseci uhićenih na Penn-u, MIT-u u obračunu s propalestinskim prosvjednicima
Zadar
NEISPLAĆEN NOVAC
U TIJEKU TUŽBE Zadarske znanstvene ustanove radnicima moraju isplatiti zaostatke
Scena
2001. godine
Sofia Vergara prisjetila se prvog posjeta Los Angelesu u društvu sina Manola
Zadar
DAN KARIJERA
Na Sveučilištu u Zadru drugu godinu zaredom održan JobIT 2024.
Hrvatska
PREDAJA POTPISA
Politički analitičar o susretu Plenkovića i Milanovića: “Možemo biti sretni što se nisu potukli”
Scena
KONCERT DIVE
GLAZBENA DIVA DOLAZI U ZADAR! Doris Dragović najavila koncert na Višnjiku, evo detalja
Zadar
ZADARSKO BIJELO SRCE
[FOTO] Povodom Međunarodnog dana sestrinstva dodijeljena priznanja najzaslužnijima
Scena
EUROSONG
Pogledajte o čemu zapravo pjeva Baby Lasagna: Stihovi imaju dublje značenje
Scena
EUROSONG
Objavljen raspored nastupa u finalu Eurosonga, evo kada nastupa Baby Lasagna
Zadar
MATURANTI