Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Krila Oluje” vratila se iz Velike Britanije s nagradom

10.07.2016. 22:00
“Krila Oluje”  vratila se iz Velike Britanije s nagradom


Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane “Krila Oluje”, koja je osvojila nagradu za ukupno najbolji nastup na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) održanom u Velikoj Britaniji, vratila se u ponedjeljak u Hrvatsku, a dočekali su ih ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Miroslav Kovač.
Prilikom dolaska, akro grupu Krila Oluje dočekala su i dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG 21, u sklopu redovitog uvježbavanja ciljeva u zračnom prostoru, priopćeno je iz MORH-a.
Ministar Buljević istaknuo je kako je izrazito ponosan na pilote „Krila Oluje” te kako je nagrada koju su osvojili veliki uspjeh za naše pilote i zrakoplovstvo.
Načelnik Glavnog stožera general Šundov također je čestitao pilotima na postignuću i profesionalizmu te istaknuo kako su upravo ljudi najveća vrijednost Oružanih snaga.
Vođa akro grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić naglasio je kako je aeromiting Royal International Air Tatoo (RIAT) u Velikoj Britaniji poseban jer je najveći na kojem su uspjeli osvojiti nagradu.
„Užitak je bio tamo biti i predstaviti svoju državu na najbolji mogući način. Dugi niz godina dokazujemo da imamo kvalitetnu pilotsku školu i pokazujemo zahtjevne i složene elemente koji su rijetko viđeni u svijetu”, istaknuo je Barišić.
„Krila Oluje” u 2016. nastupaju u formaciji od šest aviona Pilatus PC- 9M, a u sastavu akrobatske grupe su: vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac vanjski lijevi i desni pratitelji.
Za nastup akrobatskoj grupi HRZ i PZO „Krila Oluje” organizator aeromitinga Royal International Air Tatoo dodijelio je nagradu „King Hussein Memorial Sword” za ukupno najbolji nastup.