Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Novigrađani pripremili buzaru od 300 kilograma daganja (FOTOGALERIJA)

10.07.2016. 22:00
Novigrađani pripremili buzaru od 300 kilograma daganja (FOTOGALERIJA)


Preko 500 kilograma daganja djelilo se preksinoć mještanima i turistima u Novigradu na ovogodišnjoj fešti „Okusi novigradske dagnje”.
Slasna je delicija pripremana u velikoj buzari, na koju je, kako nam je naglasio jedan od kuhara, Ive Blašković, otpalo oko 300 kilograma te školjke, dok je preostalih 200 kilograma upotrijebljeno za rižot s dagnjama, lazanje s dagnjama, njoke s dagnjama i paprikaš s dagnjama. Feštu je organizirala Turistička zajednica mjesta i Općina Novigrad, uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije te svih uzgajališta dagnji na području Novigrada. U akciju su se uključile i članice Udruge žena sv. Katarina, iz čijeg su KUD-a Fortica stigle i četiri žene odjevene u tradicionalne narodne nošnje novigradskog kraja. Zapravo cijelo je mjesto živjelo za događanje, za dobre mediteranske specijalitete za koje se očekivano tražila porcija više.
Gusto natiskani posjetiteljice i posjetitelji su strpljivo čekali u redu da im se isporuči njihov odabir, jedno ili više od spomenutih jela. Najviše se tražila buzara, oko ogromne tave ni trenutka nije bilo mira, buzara se pokazala kao specijalitet s dagnjama broj jedan. Jednostavna receptura: luk, peršin i bijelo vino, kako je pojasnio Blašković, pokazala se kao najbolji način pripreme dagnji, čuvanja njenog izvornog okusa.
– Mora biti friška, to je najvažnije. A onda, kada imate frišku dagnju, ne treba vam puno, dovoljno ju je baciti na vatru, uzeti malo peršina i luka, sve skupa zaliti bijelim vinom i jelo je spremno, objasnio je glavni kuhar.