Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Pobjegao” iz bolnice kako bi bolesnu djecu odvezao na more!

11.07.2017. 12:55
“Pobjegao” iz bolnice kako bi bolesnu djecu odvezao na more!


I dok tako nesebično usrećuje drugu djecu, njegove su misli stalno s njegovom Ivom kojoj također, često odlazi jer ona se od teške nesreće gotovo neprestano oporavlja u Krapinskim toplicama
Kada bi postojala nagrada ili možda neko priznanje – za najveće srce Hrvatske, jedan od njih bi i nedvojbeno bio Dražen Predovan iz Vrsi. Čovjek kojemu je život do sada podijelio tako loše karte, ne predaje se, bori i nastavlja činiti ono jedino što može i zna, a to je činiti – dobro.
Iako je prošle godine u teškoj prometnoj nesreći izgubio voljenu, 33-godišnju suprugu Anđelku, njegova kći tada, petogodišnja Iva je jedva preživjela, a on sam je težak invalid koji je uslijed dijabatesa ostao bez obje noge, dio je lanca dobrote okupljenih u Grupi – iznajmljivači i vozači sa srcem.
– Sve je počelo slučajno. Grupa je osnovana ovoga proljeća preko "fejsa", a ja sam baš u to vrijeme bio u bolnici u Zagrebu na liječenju. Uključio sam se u grupu koju je pokrenula gopođa Vjera Matulić iz Postira na Braču. Riječ je zapravo o humanitarnoj inicijativi kojom se obiteljima s djecom s posebnim potrebama, omogućuje besplatan boravak na moru. Tada sam vidio "poziv u pomoć" jedne mame s troje bolesne djece iz Kutine koji su bili pozvani na ljetovanje u jedan apartman u Novalji, ali nisu imali mogućnosti otputovati. Nisam dvojio niti trenutka. Izašao sam iz bolnice, otišao u Kutinu, mamu i djecu odvezao do Novalje i vratio se u bolnicu na nastavak liječenja koje je trajalo 21 dan – priča Dražen Predovan.


Dječja sreća nema cijenu
Kaže kako mu je zapravo najveći problem bio jer nije imao nikakvih podrobnijih informacija niti o obitelji u Kutini i njihovoj adresi, kao ni detalje o tome gdje ih točno i u čiji apratman u Novalji treba odvesti. Ali, sve je prošlo kako treba i obitelj je stigla na pravu adresu u Novalji.
– Kad sam vidio sreću te djece kad su vidjeli more, njihovu ciku, vrisku od uzbuđenja… To jednostavno nema cijene i ja sam tada bio najsretniji čovjek na svijetu – priča Dražen Predovan i danas vidno ganut slikom koju će cijeloga života pamtiti.
I onda je tako, krenulo dalje. Prevezao je jednu obitelj iz okolice Slavonskog Broda do otoka Pašmana, pa obitelj iz Županje do Murvice, a ovih se dana sprema po obitelj iz Bjelovara kojima će pokušati olakšati dio puta do Malog Lošinja.
I dok tako nesebično usrećuje drugu djecu, njegove su misli stalno s njegovom Ivom kojoj također, često odlazi jer ona se od teške nesreće gotovo neprestano oporavlja u Krapinskim toplicama.
– Kad se nesreća dogodila, liječnici su joj davali male šanse i nisu ni meni ulijevali puno nade da će mi Iva uopće preživjeti. Imala je teške ozljede glave s oštećenjima mozga, kralježnice, ostala je bez slezene… Sada je već polako počela jesti. Ne može govoriti, ali kad dođem ona svoju beskrajnu sreću što me vidi, pokazuje na svoj način – priča hrabri otac koji je nakon gubitka supruge donirao i njezine organe te i tako spasio četiri života.


"Prazan apartman je prazno srce"
Naime, podsjećamo – iznajmljivači sa srcem je Facebook grupa koja raste doslovno iz minute u minutu. Članovi grupe su roditelji djece s problemima u razvoju i, naravno, iznajmljivači i domaćini koji su voljni pokloniti barem nekoliko noćenja obiteljima djece s poteškoćama, u vrijeme kada su njihovi kapaciteti prazni.
U grupu se uključilo mnogo roditelja djece iz čitave regije i iz susjednih zemalja BiH, Srbije i Slovenije, a na raspolaganju su im termini u apartmanima u mjestima duž naše obale.
No, članovi grupe naglašavaju kako nije uopće važno je li destinacija na moru. "Cijela Hrvatska je lijepa" – kažu na svojoj FB stranici te pozivaju i Liku, Zagorje, Slavoniju i sve ostale, čiji smještajni objekti nisu na moru, a koji se bave nekim oblikom turizma, seoska gospodarstva, izletišta s mogućim prohodom za djecu s poteškoćama, rančeve, i druge objekte da se uključe u akciju.
– Prazan apartman je prazno srce, napunite svoju "rupu" u kalendaru rezervacija osmijehom djece s poteškoćama i njihovih roditelja. Nije u šoldima sve – poručuju iz grupe – Iznjamljivači i vozači sa srcem.




Uključite se u lanac dobrote!
Na svojoj FB stranici, članovi Grupe – iznjamljivači sa srcem su do sada u više navrata isticali da bi bilo dobro da im se pridruže i druge humanitarne organizacije ili lokalne vlasti, no na koncu su se sami organizirali i na FB pokrenuli i stranicu – Vozači sa srcem. Ondje se okupljaju i vozači koji nude prijevoz, među kojima je i Dražen Predovan. No, iz grupe i dalje pozivaju sve koji mogu pomoći, da to učine donacijom na njihov žiro račun HR6524020061100780563 čime se pokrivaju primjerice, troškovi benzina ili se obiteljima na taj način može platiti prijevoz autobusom. Sada se povezuju i s iznajmljivačima na obali Crne Gore, jer bi na taj način obitelji iz Bosne i Hercegovine mogle lakše i jeftinije doći do njihovih lokacija.