17 °C
Online izdanje
Petak, 26.svibnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Remorkeri JPS-a izvukli nasukanu talijansku jahtu
Piše: Novi list
Odsukavanje "Domenice" trajalo je tri sata

U Parku prirode Telašćica u Uvali Ratnić na Dugom otoku ovog je vikenda brodovima Jadranskog pomorskog servisa uspješno obavljeno spašavanje i izvlačenje nasukane talijanske jahte "Domenica" duge 17 metara, koja je nastradala u noći s petka na subotu u orkanskom nevremenu. U nasukavanju nitko od četiri osobe talijanskog državljanstva koje su koristile jahtu nije nastradao, a akcija spašavanja započeta je alarmiranjem remorkera "Gea" u vlasništvu JPS-a, koji je inače konstantno smješten u Zadru u skladu s ugovorom JPS-a i Ministarstva mora o reguliranju obveza intervencija i spašavanja na moru, protupožarne i ekološke zaštite.

Pored remorkera "Gea" izvlačenje broda obavljeno je uz pomoć broda "Pluton" te pontonske dizalice "Dobra" kojom je za nešto više od tri sata odsukana oštećena jahta. U dogovoru s vlasnikom "Domenice" jahta je remorkerom "Pluton" odtegljena do Brodogradilišta Tehnomont u Puli, gdje će biti obavljeni popravci nastalih oštećenja.

Kompletnu uslugu izvlačenja i tegljenja obavili su brodovi JPS-a uz asistenciju djelatnika i brodica Parka prirode Telašćica, a akcija je trajala manje od 48 sati ukoliko se uzme u obzir vrijeme od poziva upomoć i početka intervencije do dopreme broda u Pulu.

Zanimljivo je također da se u zadarskoj luci konstantno nalazi jedan remorker JPS-a upravo radi brze intervencije u slučaju nezgoda. Prema postojećem prijedlogu u dogovoru s Ministarstvom mora vjerojatno će do kraja ove godine i na Malom Lošinju biti konstantno smješten još jedan remorker kako bi se još kvalitetnije pokrivalo područje od Zadra do Savudrije.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr