Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Stričakov novi branitelj – Gordan Nižić

Autor: Minja Gugić

10.08.2008. 22:00
Stričakov novi branitelj –  Gordan Nižić

Foto: Filip BRALA



Nakon što je odgođena prošla rasprava zbog nedolaska Stričakovih branitelja, Tanje Budimir i Željka Olujića koji su se opravdali godišnjim odmorima, predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga odlučio mu je dodijeliti još jednog branitelja i to po službenoj dužnosti kako više ne bi došlo do odugovlačenja suđenja koje već ionako predugo traje.
Nastavak suđenja 25-godišnjem vozaču “tegljača  smrti” kako ga nazivaju u medijima, Miljenku Stričaku na  Općinskom sudu u Zadru trebalo bi se nastaviti za sedam  dana, u ponedjeljak 18. kolovoza, no još uvijek nitko, pa  ni predsjednik Sudskog vijeća  Marijan Bitanga ne zna hoće  li suđenje u svom nastavku  napokon biti otvoreno za javnost, odnosno novinare.
Naime, nakon prošle rasprave koja je trebala biti održana 29. srpnja, samo dan  nakon stravične nesreće koja  se dogodila prije dvije godine  u tunelu Ledenik, kada su  pod kotačima Stričakovog tegljača živote zauvijek izgubile  dvije majke i njihovo dvoje  djece, sudski su vještaci –  psihijatri i psiholozi trebali  obaviti novo vještačenje  psihičkog zdravlja okrivljenog  Stričaka.
Upravo o njihovom nalazu i  mišljenju koje bi u ponedjeljak u rukama trebalo imati  Sudsko vijeće, ovisit će hoće li  rasprava biti otvorena za javnost.
Inače, Stričakovom odvjetničkom timu pridružio se i  poznati zadarski odvjetnik,  Gordan Nižić koji je u međuvremenu postavljen po  službenoj dužnosti.
Podsjećamo, prošlo je ročište krajem srpnja odgođeno  upravo iz razloga nedolaska  njegovih odabranih odvjetnika, Tanje Budimir iz Zadra i  Željka Olujića iz Zagreba koji  su se opravdali godišnjim odmorima pa je Miljenko Stričak na raspravu došao sam.
Predsjednik Sudskog vijeća,  Marijan Bitanga stoga je bio  prisiljen Stričaku uskratiti  pravo na obranu i odgoditi  raspravu, ali je prije toga  odlučio da mu se uz dvoje  odabranih odvjetnika, dodijeli i branitelj po službenoj  dužnosti kako više ne bi došlo  do odugovlačenja sudskog postupka koji već ionako predugo traje.
U ponedjeljak će, dakle, uz  Stričaka biti i odvjetnik Gordan Nižić, poznati zadarski  odvjetnik.U javnosti je ostao upamćen i kao branitelj egzekutora  Slavice Medanić.
Riječ je o Perici Majstoroviću (46) kojemu je sudac  Boris Radman prije ljetne  stanke izrekao kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od  40 godina. Nižić je i u ovom  slučaju bio branitelj po službenoj dužnosti jer se navodno, kako se tada pričalo,  nitko iz krugova zadarskih  odvjetnika nije htio prihvatiti  tog, blago rečeno, nezahvalnog posla.
Nakon izrečene presude,  Majstorović je izabrao  odvjetnicu Tanju Budimir koja je  nedavno napisala i žalbu na  presudu o kojoj sada treba  odlučiti Vrhovni sud Republike Hrvatske.