Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tomasov pogodio bod

Autor: Šime Ćurko

10.08.2008. 22:00
Tomasov pogodio bod

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nakon izjednačenja Zadar je i treći put zatresao mrežu, u 72. minuti nakon udarca Bilavera Tomasov je skrenuo loptu iza Skendera. No, Tomasovu je suđeno zaleđe
Trenuci inspiracije Marina Tomasova Zadru su sinoć bili dovoljni da za osvajanje prvog boda ove sezone. U trenucima beznađa Zadrana pojavio se Tomasov i poveo svoju momčad, obzirom na sve što se događalo na utakmici, do velikog boda.
Prvi puta nakon Domovinskog rata Zadar je deložiran iz Stanova, domaću utakmicu 3. kola momčad sa Stanova nakon negativnog mišljenja Odjela za licenciranje HNS-a morala je igrati u Šibeniku. Na travnjaku gdje su zapravo i Zadrani i Osječani bili gosti početnih nekoliko minuta prošlo je u pokušajima Zadrana da pritisnu Osijek i tako u ranoj fazi utakmice dođu do pozitivnog rezultata. No, Šubićevac nisu Stanovi, pa se Osijek brzo posložio i prvi stvorio dvije itekako opasne situacije pred Ježinom. Prva se dogodila u šestoj minuti kada je Hrnčević na desnoj strani pronašao Primorca koji je s vrha peteca opalio iz prve u bliži kut zadarskog gola, gdje je Ježina dobro reagirao i izbio loptu u korner. Isti dvoboj, samo ovaj put s lijeve strane, gledali smo u 14. minuti. Smoje je sa svoje polovice pronašao Primorca na kojeg je zadarska obrana ponovno zaboravila. Osječki napadač dobro je pucao s desetak metara, a Ježina je ponovno refleksno spasio svoju momčad. U nastavku akcije lopta se ponovno odbila do Osječana, ali je udarac Babića završio u zadarskom bloku.
Zadar je izgledao bezidejno, igra u napadu svodila se na visoka ubacivanja na Mitrovića koji je spuštao loptu nastojeći pronaći Tomasova. Upravo je Tomasov jedini nešto konkretnije pokušavao, no Osječani su na njemu imali stalno najmanje dvojicu igrača, pa je Tomasov ostao bez prilika da kvalitetnim ubacivanjem gurne u gol šansu nekoga od svojih igrača.  U igri bez ikakvog rizika Zadar kao da se od početka igrao toliko da izbjegne poraz. S druge strane, Osijek je igrao strpljivo, njihove akcije bilo su rjeđe, ali zato puno konkretnije. Rezultat toga je i vodstvo Osijeka u 37. minuti, prema prikazanom na terenu sasvim zasluženo.
Tek u 41. minuti Zadar je uputio prvi udarac prema golu Osijeka i to iz prekida. Nakon što je srušen Župan, s oko 25 metara Tomasov je pucao nisko, a lopta je prošla uz desnu vratnicu.
Skromno prvo zamijenilo je odlično drugo poluvrijeme. Ključan potez dogodio se u 50. minuti kada je isključen Surać, nakon što je sudac njegovo udaranje rukom (ako je uopće bilo udaranje) Gavrića procijenio dovoljnim za crveni karton zadarskom kapetanu. Zadar se nakon toga trgnuo, nije ga omelo ni osječko vodstvo od 2:0 nakon velike Ježinine pogreške.
Nakon izjednačenja Zadar je i treći put zatresao mrežu, u 72. minuti nakon udarca Bilavera Tomasov je skrenuo loptu iza Skendera. No, Tomasovu je suđeno zaleđe. Bili su to trenuci velikog pritiska Zadrana. Ipak, prave progode, i to dvije do kraja utakmicen stvorio je Osijek. No, Miličević u 81. minuti i Primorac na samom kraju utakmice nisu bili precizni.
ZADAR – OSIJEK 2:2 (0:1)
ŠIBENIK – Stadion na Šubićevcu. Gledatelja: 1.000. Sudac: Igor Križarić (Čakovec) 6. Pomoćnici: Križarić (Čakovec), Lončar (Virovitica). Strijelci 0:1 Primorac 37, 0:2 Babić 58: 1:2 Smoje – ag 63′, 2:2 Tomasov 69′). Žuti kartoni: Bilaver (Zadar); Gavrić, Jugović, Knežević (Osijek). Crveni karton: Surać (50′).
ZADAR: Ježina 5, Puljić 6, Batkoski 6, Parmaković 6, Bilaver 6, Milin 6, Surać 5,5, Tomasov 7, Pletikosić 5,5 (od 83′ Gregov -), Župan 5,5 (od 87′ Mišlov -), Mitrović 5,5 (od 77′ Terkeš -). Trener: Dalibor Zebić.
OSIJEK: Skender 5,5, Vida 6, Smoje 5, Stranatić 5,5, Višević 6, Babić 6,5, Gavrić 5,5, Hrnčević 5,5 (od 69′ Šolić 5,5), Jugović 5,5 (od 77′ Miličević -), Škorić 5,5 (od 74′ Knežević -), Primorac 6,5. Trener: Ilija Lončarević.
Prva HNL
Rezultati 3. kola: Zadar – Osijek 2:2 (Smoje – ag 24, Tomasov 69′; Primorac 37, Babić 58”), Croatia Sesvete – Dinamo 0:1 (Morales 28′), Inter – Rijeka 2:2 (Bule 71′, Kukec 72; Bodrušić 27′, 88′), Cibalia – Šibenik 2:0 (Malčić 84, Pavličić 85′), Varteks – Slaven Belupo 2:3 (Mumlek 30′, 37′; Posavec 19′, Rogulj 83′, Jurić 84′), Zagreb – Hajduk 3:0 (Vugrinec 16′, Piškor 62′, Parlov 68′).
Poredak: Dinamo 9, Slaven Belupo 7, Zagreb 6, Osijek 5, Varteks, Croatia, Cibalia i Hajduk 4, Šibenik 3, Zadar, Inter i Rijeka 1.
U 4. kolu igraju: Šibenik – Zadar, Rijeka – Hajduk, Slaven Belepo – Zagreb, Osijek – Varteks, Dinamo – Cibalia, Inter – Croatia Sesvete.
 


Golovi
37′ – Osijek je još jednom jednostavnom akcijom izigrao zadarsku obranu. Hrnčević se provukao po lijevoj strani pored Parmakovića, ubacio loptu ispred zadarskog gola gdje je Primorac podmetnuo nogu i pogodio bliži kut Ježine koji je tako kapitulirao u trećem dvoboju ‘jedan na jedan s Primorcem.
58′ – Ježina je loše ispucao loptu, s vrha 16 metara praktički je dodao Babiću koji je s oko 35 metara odmjerenim lob udarcem prebacio zatečenog zadarskog vratara.
63′ – Tomasov je poput vihora prošao desnom stranu, ubacio loptu u sredinu tražeći nekog od svojih suigrača. No, pronašao je Smoju koji je nespretno zahvatio loptu i prevario Skendera.
69′ – Razigrao se i rastrčao Tomasov. Sve je sam napravio, ušao s desne strane u sredinu i sjajnim udarcem s oko 16 metara svladao Skendera.
Ulaz slobodan
Ulaz na Šubićevcu sinoć je bio slobodan, a s obzirom da su i Zadar i Osijek u Šibeniku stanci oko tisuću gledatelja može se smatrati dobrom posjetom. Može se samo zamisliti kakva bi atmosfera bila na Stanovima da se utakmica igrala u Zadru. Ovako, Zadar se samo može nadati da će do 24. kolovoza i utakmice s Dinamom ipak dobiti toliko željenu licenciju za igranje za svom stadionu. Osječane je bodrila i skupina Kohorte koji je svojom pjesmom ‘parala’ tišinu Šubićevca.
Zadru besplatno travnjak
Ukupni troškovi organizacije sinoćnje utakmice između Zadra i Osijeka iznose oko 15 tisuća kuna (službene osobe, osiguranje…). Šibenik je Zadru izišao ususret utoliko što mu nije naplatio korištenje travnjaka. Zanimljvo je da su sakupljači lopta uokolo terena bila djeca iz mlađih kategorija zadarskog prvoligaša.