Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dragovoljnim ročnicima ukinuto dopunsko zdravstveno osiguranje

Autor:

10.08.2009. 22:00


Ministarstvu obrane smanjen je posljednjim rebalansom budžet za gotovo 44 milijuna kuna
Kriza je, izgleda, udarila i po dragovoljnim ročnicima Hrvatske vojske – vojni rok više neće služiti 14 već osam tjedana, a iz državnog proračuna više im neće biti plaćano dopunsko zdravstveno osiguranje.
Ovo pravo dosad je vrlo glasno korišteno u promidžbenim materijalima MORH-a, kojim se osobe mlađe od 30 godina vabilo da pristupe dragovoljnom služenju i kasnije postanu djelatne vojne osobe. Budućim ročnicima obećavalo se tako redom – mjesečnu novčanu naknadu od 2.660 kuna, naknadu putnih troškova, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, besplatni smještaj, prehranu, te osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje.
No za potonju će stavku, međutim, odsad biti zakinuti. Proizašlo je to iz Izmjena i dopuna Pravilnika o dragovoljnom služenju vojnog roka koje su na snagu stupile prije pet dana.
Iz MORH-a do zaključenja jučerašnjeg broja nismo uspjeli dobiti tumačenje što stoji iza skraćenja trajanja obuke te ukidanja prava na dopunsko osiguranje, no logično je zaključiti da je riječ o kresanju troškova zbog krize. Proračunska izdvajanja za Ministarstvo obrane, smanjena su, naime, posljednjim rebalansom za gotovo 44 milijuna kuna. Koliki će se iznos pak uštedjeti kroz ove konkretne promjene, još je nepoznato.
Dragovoljni vojni rok dosad su služile dvije generacije ročnika, a u obje je svoje mjesto našlo po 220 mladića i 30 djevojaka. Zainteresiranih je, međutim, bilo daleko više, gotovo dvije tisuće.
Idući naraštaj trebao bi u vojarnu u Požegi krenuti u rujnu, a trebao bi brojiti čak 400 ročnika.