Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otišao utemeljitelj zadarske talijanistike

Autor:

10.08.2009. 22:00
Otišao utemeljitelj zadarske talijanistike


U 87. godini života preminuo je prof.dr.sc. Žarko Muljačić, jedan od vodećih hrvatskih i europskih lingvista. Rođen je u Splitu gdje je završio srednju školu, a zatim Filozofski fakultet u Zagrebu. Radio je u Splitu, Dubrovniku, Puli i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1956. je među osnivačima Filozofskog fakulteta u Zadru i utemeljitelj zadarske talijanistike. God. 1972. prelazi na Sveučilište u Berlinu, a nakon mirovine vraća se u Hrvatsku i živi u Zagrebu. U oko 700 raznih naslova je i dvadesetak knjiga na više jezika.
Bio je suradnikom većeg broja europskih akademija uključujući i HAZU, te poznate talijanske Accademia della Crusca. U svojim je radovima, uz ostalo, naznačio zadatke prvenstveno hrvatske romanistike afirmirajući suvremene metodologije koje su doprinijele da se hrvatska lingvistika afirmira u europskim i svjetskim prostorima.
Dobitnik je više hrvatskih i talijanskih nagrada, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Svojim radom i poticajima utjecao je na razvoj i afirmaciju velikog broja hrvatskih romanista. Posljednji ispraćaj prof. dr. Žarka Muljačića bio je danas na dubrovačkom groblju Sustjepan.