Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon opomena kreću ovrhe dužnicima

10.08.2010. 22:00
Nakon opomena kreću ovrhe dužnicima


Najveća primjedba se odnosila na dosta nenaplaćenih prihoda od strane fizičkih i pravnih osoba i to u iznosu od 4 milijuna kuna, a koji se odnose na komunalnu naknadu, razne poreze, odvoz smeća i tako redom. Prijedlog revizije je da se krene s ovrhama kojima ćemo morati pribjeći, rekla je pročelnica Ureda za financije Mira Bokara
Na 12. sjednici Općinskog vijeća Privlake, kojom je predsjedao Ante Mustać (HDZ), odmah na početku otvorena je rasprava o polugodišnjem financijskom poslovanju Općine Privlaka u 2010. godini te izvješću Državne revizije o nalazu poslovanja u protekloj godini.
“Češljanje” Državne revizije
Po podacima pročelnice Ureda za financije Mire Bokare u prvih šest mjeseci u općinsku se blagajnu slilo 2,7 milijuna kuna. U isto vrijeme rashodi su se kretali u visini od 4,6 milijuna kuna. Uz preneseni višak od 10,1 milijun kuna iz prošle 2009. godine trenutačno stanje proračuna iznosi 12,8 milijuna kuna ili 76 posto od konačnog ovogodišnjeg općinskog proračuna teškog 16,8 milijuna kuna. Budući da nije bilo neke veće rasprave, predsjednik Mustać je dao na usvajanje izvješće o polugodišnjem financijskom poslovanju, za koje je 7 vijećnika iz koalicije (HDZ-HSS) bila za, dok su dvojica vijećnika iz redova HSP-a, Ivan Kršlović i Ivica Mustać, bili protiv. Što se tiče nalaza Državne revizije i njezinog “češljanja” općinske dokumentacije, pročelnica Bokara je kazala da su revizori ukazali na nekoliko pitanja koja će trebati hitno riješiti.
– Najveća primjedba se odnosila na dosta nenaplaćenih prihoda od strane fizičkih i pravnih osoba i to u iznosu od 4 milijuna kuna, a koji se odnose na komunalnu naknadu, razne poreze, odvoz smeća i tako redom. Prijedlog revizije je da se krene s ovrhama kojima ćemo morati pribjeći, rekla je Bokara.
Vijećnika Nevena Zorića (HSS) zanimalo je kako su općinska potraživanja starija od jedne godine teška 2,5 milijuna kuna, a potraživanja do jedne godine 1,7 milijuna kuna pa je želio čuti mogu li se po zakonu stavljati ovrhe na ona potraživanja čiji je rok prešao godinu dana.
– Svim dužnicima na vrijeme smo odaslali opomene tako da ne postoje šanse da se bilo tko izvuče od plaćanja svojih obaveza, ustvrdila je pročelnica Bokara.
Vijećnici su jednoglasno podržali navedeno izvješće te su zaključili da se radi o enormno visokim dugovanjima koja bi itekako dobro došla općinskom proračunu u ovim kriznim i recesijskim vremenima.
O obeštećenju građana
Poslije detaljnih pojašnjenja općinskog načelnika Ive Surića (HDZ), Vijeće je u nastavku usvojilo izvješća i zadaće vezano za zaštitu i spašavanje u lanjskoj 2009. te u tekućoj 2010. godini. Nadalje usvojena je odluka o osnivanju Savjeta mladih općine Privlaka. Kako je rečeno, riječ je o nestranačkom tijelu koje će pored predsjednika i njegova zamjenika brojiti još pet članova. Odluku da se savjet oformi kao nestranačko tijelo posebno je pozdravio HSP-ov vijećnik Ivan Kršlović. S obzirom da su istekla koncesijska odobrenja za odvoz fekalija i pogrebne usluge, a da su u međuvremenu raspisani javni natječaji, Vijeće je odlučilo da se privlačkoj tvrtki “Grbić d.o.o.” kao najpovoljnijem ponuđaču povjeri ponovno posao odvoza fekalija te da se tvrtki “Ukop Škibola” iz ninskog prigradskog mjesta Grbe dade koncesija za pogrebne poslove.
Vijeće je također raspravljalo o zahtjevima građana, a najviše su se lomila koplja oko zahtjeva Jose Grbića Mićkina, da mu se nadoknadi šteta zbog oduzetog mu zemljišta 1959. godine veličine 840 metara četvornih od strane onodobnih vlasti za izgradnju prilaznog puta od glavne ceste do zaseoka Mletak te o zahtjevima Alberta Kršlovića, Darija Skoblara i Lea Kršlovića, čija se zemljišta nalaze na trasi buduće obilaznice Privlake u smjeru otoka Vira i čija je gradnja stala upravo zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa spomenutih mještana s investitorom projekta Hrvatskih cesta. Vijećnici su načelno stali na stranu podnositelja spomenutih zahtjeva, uz zaključak da će se o ovim gorućim pitanjima odluka ipak donijeti na prvoj idućoj sjednici Vijeća.
Opet o “Čistom Jadranu”
Na kraju je načelnik Surić vijećnicima podijelio dopis koji su u svojstvu odgovora na zaključke Općinskog vijeća općine Vrsi od 30. travnja 2010. godine na adresu Općine Vrsi i njezine načelnice Sandre Vukić odaslale Hrvatske vode, a vezano za nastavak projekta izgradnje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda s područja grada Nina te susjednih općina Privlaka i Vrsi u sklopu projekta “Čisti Jadran”, vrijednog oko 50 milijuna eura, a kojemu, kao što je poznato, Općina Vrsi još nije dala zeleno svjetlo. Dopis su zajednički potpisali voditelj projektnog tima Hrvatskih voda dipl. inž. građ. Petar Bilač te direktor VGO-a dipl. inž. Anđelko Drnas i u njemu se uz ostalo navodi:
– Cijeli zaključak OV-a Vrsi odnosi se na razdoblje izgradnje i korištenja sustava, a sve aktivnosti koje se sada provode i sve odluke koje se sada donose odnose se na pripremu i prijavu projekta za prihvaćanje sufinanciranja izgradnje od strane EU. Poznata vam je odluka generalnog direktora Hrvatskih voda od 17. ožujka 2010. godine o imenovanju projektnog tima za pripremu i prijavu projekta Nin-Privlaka radi sufinanciranja iz EU-fondova, temeljem koje ste vi imenovali svojom odlukom člana Općine Vrsi u projektnom timu. Vaša odluka da budete član Projektnog tima pretpostavlja da ste prihvatili prava i obaveze kao član tima i da u istom predstavljate Općinu Vrsi. Financijsko opterećenje u pripremi projekta za općine Vrsi i Privlaka i grad Nin ne postoji jer se u potpunosti financiraju sredstvima Hrvatskih voda. Najvažnije je to da ničim nije utvrđeno i nije donesena nikakva zajednička odluka ni pojedinačna da će ninsko Komunalno poduzeće “Komio d.o.o.” biti to koje će upravljati budućim zajedničkim sustavom odvodnje. Još jednom ponavljamo kako Hrvatske vode financiraju 100 posto pripremu projekta za prijavu sufinanciranja iz fondova EU, ističu u svome dopisu Petar Bilač i Anđelko Drnas.