Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Proslava pola stoljeća života

10.08.2010. 22:00
Proslava pola stoljeća života


Treće tisućljeće dodirnulo je Škabrnju, ali joj je duša ostala ista. Već četvrtu godinu za redom u župi Uznesenja BDM u Škabrnji prije njihovog blagdana i fešte Velike Gospe župnik don Boris Pedić upriličio je proslavu 50-godišnjaka.
Ove godine na proslavu koja je započela sa slavljenjem sv. mise pozvani su bili svi koji su upisani u Matici krštenih u 1960. godini. Prije 50 godina u župi Škabrnja bilo je čak 62 djece. Neki od njih su na poljima nebeskim, neki su pošli “trbuhom za kruhom”, tako da se odazvalo 30-ak Škabrnjanaca koji imaju točno pola stoljeća života.
Na misnom slavlju su se molili za sebe, svoje obitelji, dok su se na poseban način sjetili onih iz svoje generacije kojih više nema. Župnik ih je tijekom propovijedi pozvao da svoju vjeru još više učvrste te se s još većim žarom ljubavi posvete svojim obiteljima.
– Nema ljepšeg mjesta od ovoga da zahvalite na daru vašeg ovozemaljskog života. Tu u krilu naše nebeske majke Marije mnogi traže utjehu, dobivaju snagu, oproštenje i prosvjetljenje, naglasio je don Boris.
Nakon slavlja sv. mise slavljenici su se uputili u jedan od sukošanskih restorana gdje su uz bogat stol, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, razmijenili svoja iskustva. Bilo je to dirljiv susret i razgovor, prisjećanje na predivne mladenačke dane provedene u Škabrnji koja im je toliko puno dala, a tijekom obrambenog Domovinskog rata oduzela.
Bilo je vremena za sjećanja, razgovore, za lijepe želje u budućnosti. A u namjeri da otrgnu od zaborava svoje mladenačke dane, posebno one provedene u klupama osnovne škole, radost ovog susreta mogla se očitovati u riječima slavljenika: “Trebali bi se ovako češće nalaziti”.
Posebnost ovih obilježavanja slavlja 50-godišnjaka jest u tome što slavljenici kreću u drugi dio svog, svi se nadamo dugovječnog života.