Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Roko Čopac i Dina Levačić pobjednici išćanskog maratona

10.08.2010. 22:00
Roko Čopac i Dina Levačić pobjednici išćanskog maratona


Nakon tradicionalnog košarkaškog turnira krajem srpnja, kolovoz na Istu ponudio je nova ljetna događanja. Za razliku od išćanske fešte – Gospe od Sniga, koja se slavi 5. kolovoza na Dan domovinske zahvalnosti, koja nije imala sreće s vremenskim prilikama odnosno neprilikama – kišom i jakim vjetrom, treće izdanje plivačkog maratona “Oko Benušića – Ist 2010.” bilo je izuzetno uspješno.
Na maratonu “Oko Benušića – Ist 2010.”, čija je staza duga 4.200 metara nastupilo je 43 plivačica i plivača iz pet država. Iako početak dana vremenski nije puno obećavao jer je padala kiša, do popodnevnih sati vrijeme se popravilo, a more je bilo mirno uz lagani maestral. Što se tiče temperature mora, ona je bila 22 stupnja Celzijevih. Maratonci su startali s plaže Pocrikvo prema Benušiću, a stazu je osiguravalo 13 išćanskih “barkarijola”. Na stazi, dugoj 4.200 metara, koja podrazumijeva start na plaži Pocrikvo pa oko otočića Benušića i natrag, najbrži su bili Roko Čopac i Dina Levačić. Pobjednici išćanskog maratona, 14-godišnja Dina i 14-godišnji Roko, članovi su KDP Split.
Pobjeda na išćanskom maratonu, Dini Levačić, treća je u nizu u posljednja četiri dana. Osim na Istu, Dina je bila najbolja u Biogradu te maratonu Preko – Zadar. Četrnaestogodišnja Splićanka, koja je po očevoj strani išćanskih korijena, članica je KDP Split. Dina iza sebe već ima niz odličnih rezultata, prošlogodišnja je pobjednica Crocupa u apsolutnoj kategoriji. Od strane Hrvatskog saveza daljnog plivanja, Dina je lani proglašena najperspektivnijom daljinskom plivačicom u Hrvatskoj.
Među 43 sudionika, koji su plivali na maratonu “Oko Benušića – Ist 2010.”, najstariji je legendarni plivač, 63-godišnji Berislav Kulaš iz KDP Novi Zagreb, a najmlađi 10-godišnji Luka Smrkinić iz PK Zadar.
Za dobru atmosferu na išćanskoj plaži Pocrikvo, gdje je star i cilj maratona “Oko Benušića – Ist 2010.” i ove godine su se pobrinuli ugostitelji. Nakon utrke, maratonce je u dubokoj hladovini, ispod borova, čekala “paštašuta” koju su pripremili išćanski ugostitelji. Novitet, koji je pratio ovogodišnji plivački maraton, je brudet od ugora. Njega je kao svojevrsnu atrakciju i zaštitni znak maratona, ali samog otoka Ista, pod borovima pripremao Slavko Deroko. Tradicionalnu išćansku spizu – brudet od gruga, odnosno ugora, Deroko je pripremio od 20 kilograma te ribe. U slasnoj, ribljoj deliciji, uživali su Išćani i njihovi gosti.
Organizator maratona “Oko Benušića – Ist 2010.” Mladen Levačić, ne skriva zadovoljstvo njegovim trećim izdanjem. Novo, četvrto izdanje išćanskog maratona, koji je već poprimio tradicionalan karakter, najavljuje se i za dogodine, za prvu polovicu kolovoza.