Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smanjena sredstva za razvoj otoka

10.08.2010. 22:00
Smanjena sredstva za razvoj otoka


Barićeve analize upozoravaju da su u prošle tri godine za oko 200 milijuna kuna smanjena proračunska sredstva namijenjena za razvoj otoka i poboljšanje života na njima
Potpredsjednik županijskog HNS-a i predsjednik Dalmatinskog saveza za otoke Denis Barić osvrnuo se na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Zadru na izvješće o ulaganju u hrvatske otoke kojeg je 24. srpnja ove godine objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Barić se dotaknuo nesrazmjera koji kažu da su županijski otoci dobili najviše od svih otoka u RH, a oni na administrativnom području Grada Zadra gotovo ništa.
– U 2009. godini provedbom pojedinih zadaća i obveza utvrđenih Zakonom o otocima i drugim pozitivnim pravnim propisima Država je u razvoj otoka uložila gotovo 1,5 milijardu kuna proračunskih sredstava i sredstava pravnih osoba od čega 1,15 milijardi bespovratnih sredstva, a ostatak u obliku kreditiranja, rekao je Barić.
Tako je resorno ministarstvo, kaže Barić, u Županijske otoke uložilo 28,91 milijun kuna, od ukupno uloženih 548,66 ministarstva. U zadarske otoke, tj. one koji administrativno pripadaju gradu Zadru, Ministarstvo je uložilo 1,44 milijuna kuna. Ukupno uloženo od strane ostalih ministarstava, državnih institucija i javnog sektora u otoke je 930,6 milijuna kuna, a od toga u otoke Zadarske županije 76,48 milijuna. Barićeve analize upozoravaju da su u prošle tri godine za oko 200 milijuna kuna smanjena proračunska sredstva namijenjena za razvoj otoka i poboljšanje života na njima.
Barić je istaknuo i problem s kojim su suočeni roditelji 16 srednjoškolaca na otoku Ižu oko putovanja njihove djece u zadarske srednje škole.
– Njihova glavobolja je počela stupanjem na snagu izvansezonskog i sezonskog reda plovidbe za 2010. godinu, kao i puštanjem u promet prolaza Mali Ždrelac, a time i ukidanja pristajanja na večernjem putovanju iz Zadra katamarana na liniji 9406 (Zadar-Sali-Zaglav-Zadar) u Velom Ižu kojim se 16 srednjoškolaca vraćalo iz Zadra kući na svoj otok. Mjesni odbor Velog Iža je u više navrata od 23. ožujka 2010. godine i pismeno i usmeno upozoravao na nemogućnost povratka na Iž školske djece. MO je svjestan okolnosti da linija prvenstveno služi stanovnicima Općine Sali. Stoga smatraju razumnim putovanje na liniji 9406 (večernji polazak iz Zadra) što više prilagoditi njihovim potrebama, na način da što manje osjete pristajanje na Velom Ižu u smislu udobnosti i brzine putovanja. Oni predlažu da brod pristane pri povratku za Zadar i da se učenici tako mogu vratiti kući. Na njihov prijedlog Općinsko vijeće Sali je dalo načelnu suglasnost.
– Nisam ni sumnjao u iskazivanje otočne solidarnosti jer i sami dijele istu sudbinu življenja na otoku, rekao je na kraju svog izlaganja Denis Barić.
Predsjednik Županijskog HNS-a Zvonko Mišlov kritizirao je antirecesijske mjere zadarskog gradonačelnika koje se odnose na smanjenje stipendija, naknada za novorođenčad, besplatnog javnog prijevoza za umirovljenike, nazivajući ih neprihvatljivima jer bolje da se ne izgradi koji kilometar autoceste i odgodi rekonstrukcija ili polaganje kojeg kilometra cjevovoda, nego da se štedi na ovim ugroženim grupama stanovnika.
 


Bez parkinga do depopulacije otoka?


Zvonka Mišlova zabrinulo je povećanje cijene parkinga na trajektnom pristaništu na Ugljanu.
– Sve bi bilo u redu da se ovdje ne radi o bezobrazno visokim cijenama parkiranja, praktički o ucjeni, pa su tako otočani prisiljeni platiti za jedan sat parkiranja 4 kn i ako se prosječno zadržavaju u Zadru 8 sati to znači da će otočane put u Zadar koštati 30 do 40 kuna zbog parkiranja i subvencioniranom kartom za trajekt od države u iznosu od 16 kuna, tj. ukupno oko 50 kuna. Bilo bi prihvatljivo platiti sat parkiranja jednu kunu, prvi sat parkiranja gratis, a za one koji koriste parkiralište zbog posla svakodnevno mjesečna karta ne bi trebala biti više od 70 kn. Mislim da će ovako visoke cijene sada „ucijenjenih” otočana doprinijeti još većem egzodusu, odnosno depopulaciji i odumiranju naših otoka, a što svakako ne bi trebao biti cilj niti jedne razumne politike, rekao je predsjednik ŽO HNS-a Zvonko Mišlov.