Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lopovi vratili “posuđeno” cvijeće

10.08.2011. 22:00
Lopovi vratili “posuđeno” cvijeće


“Hvala vam za lijepe ruže, koje su nam ukrasile apartman. Lijepo čuvajte ruže! Vaši Slovenci”, pisalo je na ukrašenoj ceduljici
– Izgleda da su naši lopovi pravi ljubitelji cvijeća jer vidi se da su ga mazili i pazili. Cvijeće, očito vole, ali ga ne vole kupiti, smiju su se Ljerka i Stjepan Prvonožec


Lopovi mekog srca –  tako bi mogli nazvati grupu  nepoznatih Slovenaca koji  su jučer u ranim jutarnjim  satima na terasi slastičarnice  “Tim” u Viru ostavili Konzumova kolica puna plastičnih posudi cvijeća!
Ljerka i Stjepan Prvonožec, vlasnici slastičarnice,  vidjevši kolica isprva su bili  zbunjeni i u dvojbi – jesu li  upravo omeli lopove u novom pohodu na njihovo cvijeće ili je netko od “dugoprstića”, koji inače učestalo  “operiraju” po njihovom balkonu, odlučio biti pošten i  vratiti ukradeno.
Dvojbe je raščistila cedulja koju su našli među cvijećem – “Hvala vam za lijepe  ruže, koje su nam ukrasile  apartman. Lijepo čuvajte  ruže! Vaši Slovenci”, pisalo  je na ceduljici ukrašenoj  srcem.
Ljerki i Stjepanu nije preostalo ništa drugo nego da se  od srca nasmiju i u tren oproste ovim, pokazalo se na kraju, zaista šarmantnim lopovima.
– Izgleda da su naši lopovi  pravi ljubitelji cvijeća jer vidi  se da su ga mazili i pazili.  Cvijeće, očito vole, ali ga ne  vole kupiti, smiju se supružnici Prvonožec kojima  su jutra ovog ljeta gotovo u  pravilu umjesto smijehom  započinjala s grčem u želucu.
– Terasa naše slastičarnice  godinama je prepoznatljiva  po prekrasnom cvijeću ispred kojega se mnogi rado  zaustave i fotografiraju ga.  No zadnje tri ili četiri godine  netko našu terasu uporno  posjećuje u gluho doba i krade cvijeće. Pretpostavljamo  da su to u većini slučajeva  mladi koji na povratku sa  svojih zabava, valjda iz šale  ili pakosti, cvijeće odnesu pa  ga ostave na trgu, na plaži…  Ma svukuda! Često mještanke pronalaze naše cvijeće na  raznim dijelovima Vira i donose nam ga najčešće u već  lošem stanju – pokidano i  uništeno. Ovoga ljeta krađe  su učestalije no ikad pa nam  svaka dva ili tri dana s terase  nestanu po dvije – tri tegle  cvijeća. “Vani” je još sigurno  ovoliko cvijeća koliko nam je  jutros vraćeno, pričaju Prvonožeci. Zanimljivo je, ističu oni, da iako se njihov  stan nalazi točno iznad terase slastičarnice, nikada nisu primijetili lopove u akciji.
– Radimo po cijeli dan, a  liježemo oko ponoći, već  mrtvi umorni. Osim toga,  ionako je uokolo naše slastičarnice po cijele noći užasna buka i dernjava. Treba  reći da su cure puno glasnije  i nepristojnije od dečkiju. I  tako, od sve te silne buke  teško je razaznati koji zvuk  dolazi s terase, a koji s ceste.  Pa je li prethodnu noć bilo  “patroliranja” po našem cvijeću otkrijemo tek ujutro,  govore naši sugovornici.
– I još nešto! Jutros je  ovuda prošao srebrni mercedes slovenskih registracija, a mladi iz automobila su  nam trubili i veselo domahivali. Tek smo kasnije, vidjevši poruku, povezali da su  to vjerojatno naši lopovi “estete”. Mi im ovim putem zahvaljujemo što su bili, koliko-toliko, pošteni i poručujemo: “Ako dogodine  budete htjeli cvijeće u svojem apartmanu, posjetite  nas u pristojno doba i mi  ćemo vam rado udijeliti koju  sadnicu”!