Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Osvjedočeni prijatelji i zagovaratelji Hrvatske

10.08.2011. 22:00
Osvjedočeni prijatelji i zagovaratelji Hrvatske


Manfred Nürnberger, koji je i sam nekad bio načelnik, podsjetio je okupljene kako je počela priča o njegovom humanitarnom radu, pomoći Hrvatskoj, najprije preko Ive Nekića, ugostitelja iz Podgradine u Njemačkoj, a potom i kroz suradnju s Jasnom i Ivicom Obadom


Manfred Nürnberger, dobrotvor čijom je  zaslugom u više mjesta Zadarske županije stiglo tisuće  eura vrijedne humanitarne  pomoći, posjetio je zajedno  sa suprugom Marion Bibinje,  gdje mu je primanje upriličio  načelnik Općine, Nino Šimunić sa suradnicama. Načelnik Šimunić upoznao je gosta iz Njemačke s infrastrukturnim projektima koji se  provode u Općini Bibinje,  među kojima se ističe projekt  sustava odvodnje, vrijedan  36 milijuna kuna, koji se provodi zajedno s Općinom Sukošan, ali i druge.
– Imamo projekt naše poslovne zone, koja se naslanja  na grad Zadar i luku, željeznicu i cestu i obuhvaća  dvjesto tisuća kvadrata, kazao je Šimunić istaknuvši da  u ovoj investiciji se od države  ne traži ni lipe i da on vjeruje  da će se ovo ulaganje isplatiti.
Manfred Nürnberger, koji  je i sam nekad bio načelnik, a  sad je u mirovini, podsjetio je  okupljene kako je počela  priča o njegovom humanitarnom radu, pomoći Hrvatskoj, prvo preko Ive Nekića,  ugostitelja iz Podgradine u  Njemačkoj, a pogotovo nakon što je ljetujući u Diklu  1998. upoznao Jasnu i Ivicu  Obada. Otada do danas Nürnberger, često i uz pomoć  svojih njemačkih prijatelja  djeluje na prikupljanju i slanju najrazličitijih oblika humanitarne pomoći za bolnice, škole, domove umirovljenika, dječje vrtiće i druge potrebite ustanove.
Ovom prigodom Manfredu  Nürnbergeru su uručeni prigodni darovi, a on je svojim  domaćinima poklonio grb  općine Toepen. Održani su  nadalje i razgovori o službenom posjetu izaslanstva ove  bavarske općine Bibinju. Za  goste iz Njemačke je priređen i prigodni domjenak.
O Nürnbergerovim humanitarnim akcijama više nam  je kazala Jasna Obad, volonterka udruge “Pro vita”, zadužena za donacije. Ova  udruga okuplja 180 obitelji, a  dogodine u veljači će obilježiti dvadesetu obljetnicu  djelovanja. Ističe kako su dosad spasili 1200 djece od pobačaja. Njihova suradnja s  Manfredom Nürnbergerom  traje već niz godina, a nastavlja se i dalje, u današnje  vrijeme osobito preko pomoći za udrugu “Nada” i zajednicu Cenacolo. Osim toga, Manfred Nürnberger uspio je zainteresirati mnoge  njemačke institucije da se  uključe u humanitarne akcije  pomoći ljudima i ustanovama Zadarske županije, kao  što je pomoć Veleposlanstva  Njemačke za Dječji vrtić časnih sestara karmelićanki u  Bibinjama, za koji je izdvojeno 10.000 eura. S radovima  će se i dalje nastaviti da se  prošire kapaciteti koji su u  Bibinjama, kao izrazito pronatalitetnoj općini, itekako  potrebni. Veleposlanstvo je  također doniralo novo kombi  vozilo za zadarsku HVIDR-u.
Kako je najavljeno u Bibinjama, u budućnosti  možemo očekivati još mnoge  akcije Manfreda Nürnbergera, ali i produbljivanje suradnje između regije Hof i  Zadarske županije te suradnju između općina Toepen i  Bibinje.


Mogućnosti izvoza voća i povrća




Ivica Obad poveo je Manfreda Nürnbergera u obilazak poljoprivrednih područja Ravnih kotara koje su se gosta iz Njemačke posebno dojmile te je već počeo razmišljati o konkretnim mogućnostima za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Zadarske županije na njemačko tržište.
Ono na čemu bi naši proizvođači trebali poraditi je udruživanje kojim bi se moglo osigurati potrebne količine voća i povrća za trajan izvoz na ovo veliko europsko tržište čiji su mnogi građani, pa tako i gospodin Nürnberger, preko ljeta upoznali kvalitetu poljoprivrednih proizvoda iz Zadarske županije.