Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Baradić: Ulaganje u aerodrom vrijedno je 2 milijarde kuna

Autor: Ante Vidović

10.08.2012. 22:00
Baradić: Ulaganje u aerodrom vrijedno je 2 milijarde kuna

Foto: Adam VIDAS



U 2013. godini, za koju je ministar Linić već sada najavio da će biti “super”, na prostoru općine Stankovci realizirat će se najveća privatna investicija u Hrvatskoj, rekao je Baradić


Ulaganja privatnog sektora vrijedna više od dvije milijarde kuna, pobjedu na lokalnim izborima dogodine u svibnju i obilježavanje idućeg Dana općine na aerodromu Stankovci, tri su stvari koje je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić najavio na jučerašnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj na Seoskom gospodarstvu Roca povodom Dana općine.
Baradić je to najavio ispred saborskih zastupnika Božidara Kalmete i Branka Kutije, nekadašnje saborske zastupnice Nevenke Marinović, zadarskog župana Stipe Zrilića, predsjednika skupštine Zadarske županije Željka Lončara i drugih gostiju, među kojima su prevladavali stankovački poduzetnici.
– U 2013. godini, za koju je ministar Linić već sada najavio da će biti “super”, na prostoru općine Stankovci realizirat će se najveća privatna investicija u Hrvatskoj vrijedna 2.250.000,000 kuna. Na projektu stankovačkog aerodroma se pokazalo da hrvatska administracija nije takva kakvom se smatra. Posao je odrađen maksimalno profesionalno, pri čemu prvenstveno mislim na ekipu iz Ministarstva zaštite okoliša, rekao je Baradić i kritizirao poteze koji koče investicije:
– Sada u rujnu u poslovnoj zoni Novi Stankovci počet će se graditi fotonaponska elektrana snage jedan megawat. Kada su investitori ušli u projekt prije četiri godine pravila igre bila su jedna. Došlo je do promjene vlasti i nova vlast donosi katastrofalni zakon koji cijeli projekt dovodi do ruba isplativosti. To se sve radi u vrijeme kada Hrvatska uvozi 60 posto električne energije. Ipak, investitori su nastavili s ovim projektom jer znaju da će se ulaskom Hrvatske u EU zakoni uskladiti s tamošnjima.
Baradić, koji se na čelu stankovačke općine nalazi šesnaest godina, dobio je čestitke za svoj rad od zadarskog župana Stipe Zrilića:
– Općina Stankovci svojim postojanjem potvrđuje da je ustroj Hrvatske podijeljene na županije i općine dobar i da ga ne treba mijenjati.


Zahvala poduzetnicima




Načelnik Baradić jučer se posebno obratio poduzetnicima koji su na stankovačkom prostoru ostvarili svoju ideju ili to planiraju:
– Zbog vašeg rada, truda i muke dvije stotine obitelji na ovom prostoru drže glavu iznad vode. Da nije vas koji plaćate porez ovoj zemlji i općini, ne bih imao razloga ovdje stajati. Ova Općina će sve napraviti da se vaši projekti ostvare, kaže Baradić.


Pomaže se novorođenima, učenicima, velikim obiteljima…


Općina Stankovci 15 posto proračuna direktno uplaćuje u kućne blagajne svojih stanovnika kroz razne oblike pomoći i subvencije.
– Do početka krize vrtić se u Stankovcima plaćao 350 kuna, a kada je kriza pogodila stanovnike mi smo ukinuli naknadu i preuzeli plaćanje na sebe. To nas godišnje dođe 200.000 kuna. Za naše studente, njih trideset, godišnje dajemo 240.000 kuna, 100.000 kuna za školske knjige, sa 80.000 kuna sufinanciramo prijevoz učenika u školu. Svakoj obitelji s novorođenim djetetom dajemo 3.000 kuna. Pomažemo obitelji s četvero i više djece, socijalnim slučajevima i svima kojima je to potrebno. Sve nas to godišnje dođe 700.000 kuna, rekao je Baradić.