Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prepoznatljivi po brizi za potrebite

Autor: Velimir Brkić

10.08.2012. 22:00
Prepoznatljivi po brizi za potrebite

Foto: Velimir BRKIĆ



Općina se posljednjih 7-8 godina preobrazila u jednu od najsocijalnijih u Hrvatskoj, rekao je načelnik Krste Ramić


Prigodnom svečanošću jučer je u Starigradu obilježen Dan Općine koji se obilježava u povodu nebeske zaštitnice Velike Gospe. Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Jure Tomića općinski načelnik Krste Ramić podnio je izvješće o dostignućima u proteklih godinu dana. Rekao je da su i u Starigradu ljudi svjesni gospodarske krize koja je pogodila Hrvatsku, a samim time i usporila ne samo mnoge društvene procese, nego i razvojne projekte.
– Općina se posljednjih 7-8 godina preobrazila u jednu od najsocijalnijih u Hrvatskoj, bliske su nam stvari poput pomaganja sportskih, kuturnih i humanitarnih udruga, sufinanciranje dugotrajnih sadnica, izrazita je društvena solidarnost poput naknade za rođenje djeteta, naknade za prijevoz učenika, naknade za prijevoz vode, studentske stipendije, sufinanciranje dječjeg vrtića i niz jednokratnih pomoći potrebnima, istaknuo je Ramić, dodavši da je unatoč krizi u Starigradu napravljeno puno.
Nazočnima se u starom restoranu hotela Alan obratio i zadarski župan Stipe Zrilić, istaknuvši Podgorje kao primjer mjesta gdje se turizam uključuje u razvoj čitave zajednice, što za posljedicu ima harmoničan razvoj čitave općine i produljenje turističke sezone.
– Turistička ponuda ne odnosi se samo na obalni pojas, do nekih stotinjak metara, ne nudi se samo more i sunce. Ovaj kraj nudi sve u jednom, spoj očuvanog okoliša i tradicije, istaknuo je župan Zrilić.
 Svečanosti su nazočili i saborski zastupnici iz redova HDZ-a, Božidar Kalmeta i Branko Kutija, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota, načelnik PP Obrovac Jure Vojković, Stipe Božić iz Gorske službe spašavanja, predstavnici javnih ustanova, gospodarstvenici i drugi uvaženi gosti i uzvanici. Za svečani ugođaj brinula se klapa Liburni iz Zadra.
Prije početka svečane sjednice položeni su vijenci kod Križa na Novom groblju u Starigrad Paklenici.


Grb Općine prof. Marku Aralici




Svečana sjednica bila je prilika i za uručenje nagrada i priznanja. Zahvalnicu Općine Starigrad dobili su Societe General-Splitska banka dd regija Dalmacija sjever (Marijana Bučić), župnik don Marinko Jelečević i Hrvatska gorska služba spašavanja (Vinko Prizmić). Općinsku nagradu za herojski čin nesebičnog spašavanja ljudskog života dobio je Josip Milovac. Grb Općine Starigrad dodijeljen je prof. Marku Aralici zbog nesebične pomoći roditeljima i djeci iz podvelebitskog kraja.


Priznanja vlasnicima najljepših okućnica


U akciji Turističke zajednice „Najljepša okućnica 2012″ u kategoriji okućnica privatne kuće pobjednikom je proglašen Jean van der Meven iz Selina. Drugu najljepšu ima Rudolf Muić a treću Davor Kosović.
U kategoriji gospodarskog objekta najljepšom okućnicom može se pohvaliti caffe bar Moka, a nakon njega caffe bar Kaleta te restoran Kiko.