Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ispaćeni i neispavani zbog danonoćnog rada

Autor: Suzana Bandić

10.08.2013. 22:00
Ispaćeni i neispavani zbog danonoćnog rada

Foto: Zvonko KUCELIN



Uz dnevne, one rade i noćne smjene, u posljednje vrijeme se događa da u jednom danu odrade čak 16 sati od čega devet noćnih i sedam dnevnih. Šefovi kažu da je sve to uz suglasnost Radničkog vijeća i zakonsku pauzu od 12 sati između dvije smjene


S apelom za pomoć zbog kršenja ljudskih prava u zadarskom trgovačkom centru Kaufland anonimnim dopisom upućenim na adresu redakcije Zadarskog lista javili su se zaposlenici tog centra. U svom pismu naveli su kako uz dnevne, oni rade i noćne smjene pa da se u posljednje vrijeme događa da u jednom danu odrade čak 16 sati od čega devet noćnih i sedam dnevnih.
– To je nezakonito, a i bezobrazno od naših nadređenih. I personalistica u centru, i regionalna voditeljica to znaju, ali ništa ne poduzimaju – stoji u dopisu koji završava riječima “tužni, umorni, ispaćeni i nenaspavani djelatnici Kauflanda Zadar”. Slične pritužbe zaprimila je i predsjednica Sindikata trgovaca Hrvatske Zlatica Štulić, no jučer nam nije mogla reći jesu li one opravdane ili nisu. U upravi Kauflanda, pak, tvrde kako je sve u redu i po zakonu.
Vladimir Jurišić, koji posljednjih osam godina obnaša dužnost predsjednika Radničkog vijeća Kauflanda ističe kako mu nije jasno zašto su se radnici uopće obratili novinarima kad imaju čak pet mogućnosti za uložiti prigovor ukoliko smatraju da su njihova radnička ili ljudska prava povrijeđena.
– U zadarskom centru imamo sindikalnu povjerenicu kojoj se radnici za nepravilnosti mogu obratiti u bilo koje vrijeme, a onda imamo Radničko vijeće, besplatni telefon za pravnu pomoć, komisiju za zaštitu dostojanstva radnika i na koncu i odvjetnika koji je diskretan i čije usluge su besplatne – istaknuo je Jurišić napominjući kako su članovi vijeća na telefonskoj sjednici održanoj u srpnju pristali na uvođenje noćnog rada u poslovnicama u Zadru, Puli i Poreču i to za mjesec srpanj i kolovoz. Jurišić je naglasio kako su tog noćnog rada pošteđeni maloljetnici i trudnice, te kako je radnicima bez obzira na odrađeni broj sati osigurana polusatna pauza tijekom noćnog rada kao i pauza od 12 sati između dolazaka na posao.