Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kip Gospe Lurdske stiže na Veliko Rujno

Autor: Velimir Brkić

10.08.2013. 22:00
Kip Gospe Lurdske  stiže na Veliko Rujno

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prema rješenju kip se mora podignuti u roku od godine dana. Prva stepenica je ishođenje dozvole od Općine Starigrad, ali i podrška Podgoraca od Modriča do Tribnja koji se pri podizanju i potom blagoslovu monumentalnog križa na ulazu u Veliko Rujno gotovo nisu ni odazvali


Nakon što je na Velebitu iznad Starigrada, na ulazu u  Veliko Rujno, na nadmorskoj visini od 930 metara, postavio i naknadno  blagoslovio veliki  kameni križ,  rad zadarskog kamenoklesara Marinka  Katuše, Višeslav Dokoza ne posustaje u ostvarenju projekta izgradnje  križnog puta i postavljanja Gospinog kipa kod crkvice Velike Gospe.
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je 10. srpnja dalo dopuštenje za  postavljanje kipa Gospe Lurdske uz postojeći put pored kamenog zida  uz crkvu Velike Gospe na k.č. br. 904 k.o. Starigrad, koja se nalazi na Velikom Rujnu unutar Parka prirode Velebit.
– Inicijativni odbor za podizanje kipa Gospe Lurdske o svemu je izvijestio župni ured Svetog Jurja, župnika don Marinka Jelečevića, Općinu  Starigrad, Zadarsku nadbiskupiju i oca nadbiskupa, rekao je Dokoza.
Jedan od uvjeta kojeg prethodno treba ispuniti je i ishođenje suglasnosti od Općine Starigrad. Nije dopuštena sječa stabala, dimenzije postolja su 60×60 centimetara i visine 10 centimetara dok kip od postolja  ne može biti veći od 170 centimetara. Realizacija je godinu dana.
– Želja nam je da dobijemo odobrenje Župe svetog Jurja i naše Zadarske nadbiskupije za postavljanjem kipa u dvorištu crkve Velike Gospe  na Velikom Rujnu te smo im uputili i zamolbu, kazao je Dokoza te nastavio:
– Želimo da javnost zna za dobivenu suglasnost. Štoviše, kip je  izrađen i spreman za postavljanje, međutim, kad će to točno biti prepuštamo našoj Nadbiskupiji i Župi sv. Jurja, govori Dokoza.
Shodno rješenju kip se mora podignuti u roku od godine dana. Prva  stepenica je ishođenje dozvole od Općine Starigrad ali i podrška Podgoraca (Modrič, Seline, Starigrad, Tribanj) koji se pri podizanju i potom  blagoslovu monumentalnog križa na ulazu u Veliko Rujno gotovo nisu  ni odazvali.