Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nedostaje još samo seniorski euro

Autor: Šime Ćurko

10.08.2013. 22:00
Nedostaje još samo seniorski euro


Jurinović: Naša šansa bi mogao biti ženski euro koji se igra u Hrvatskoj i Mađarskoj. Bilo bi sjajno kada bismo tamo dobili priliku


Iza njih je naporna sezona koja je trajala deset mjeseci, a završila je nakon Mediteranskih igara u Mersinu. Da budemo precizniji, u tom periodu sudili su 68 službenih utakmica. Može li se uopće više od toga u jednoj sezoni?
– Doista, brojku koju smo postigli prošle sezone bit će jako teško ponoviti – kaže Marko Mrvica koji s Daliborom Jurinovićem čini jedan od tri hrvatska međunarodna rukometna sudačka para (Matija Gubica – Boris Milošević, Tomislav Cindrić – Robert Gonzurek). Mrvica, koji živi u Biogradu na Moru, i Zadranin Jurinović od proljeća 2009. na dresu imaju EHF grb s kojim mogu suditi na svim natjecanjima koje organizira Europska rukometna federacija. Dakako, Jurinović i Mrvica imaju posla i na domaćim parketima, a iza njih su i dvije sezone dijeljenja pravde u regionalnoj SEHA ligi. Končano, u 15 godina zajedničkog rada sudili su…
– Točno 592 službene utakmice. Dakle, utakmice na kojima je bio delegat, odnosno utakmice na kojima smo za obavljeni posao dobili ocjenu – precizirao je Jurinović koji vodi evidenciju o svakoj utakmici.
Mrvica se previše ne zamara brojkama, uostalom taj dio posla Dado radi bez greške, ali zato da bi se u sudačkom poslu što manje griješilo nužna je – edukacija.
Odlazak na Mediteranske igre treće je međunarodno natjecanje Jurinovića i Mrvice. Prije toga odradili su dva juniorska europska prvenstva.
– Na Igre u Turskoj smo išli premda nemamo IHF licenciju, a upravo Svjetska rukometna federacija organizira taj turnir. Ipak, ne samo da su nas pozvali nego smo sudili i dvije utakmice završnice turnira, polufinale žena i utakmicu za treće mjesto muškog turnira – dodaje Mrvica.
U sudački staž ušlo je i polufinale ovogodišnjeg Challenge kupa između Dinama iz Minska i norveškog Runara te ukupno šest završnica domaćeg kupa, od toga dva finala.
– Nemamo se što žaliti i sa sigurnošću možemo reći da nismo pogriješili kada smo se odlučili za sudačku karijeru. Nije uvijek išlo lagano, posebno ne na početku, ali rang utakmica koje sudimo potvrđuje – napominje Mrvica svjestan da bi odlazak na jedno europsko seniorsko prvenstvo bio vrhunac karijere.
– Muški euro je sljedeće godine u Danskoj. Sudili smo dvije kvalifikacijske utakmice, ali na završnicu nećemo ići jer je konkurencija doista prevelika. Naša šansa bi mogao biti ženski euro koji se igra u Hrvatskoj i Mađarskoj. Bilo bi sjajno kada bismo tamo dobili priliku.
Za Jurinovića korak naprijed bila bi i poneka utakmica u eliminacijskoj fazi Lige prvaka.
– Liga prvaka je gospodski posao. Tamo su svi profesionalci i gušt je suditi takve utakmice. Već ono što smo do sada sudili u tom natjecanju je uspjeh, a da ne govorim što bi značilo kada bismo dobili jednu utakmicu četvrtfinala ili možda neki final four…