Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ljubljana gradi dvoranu po uzoru na Višnjik

Autor: Siniša Klarica

10.09.2009. 22:00
Ljubljana gradi dvoranu po uzoru na Višnjik

Foto: Zvonko KUCELIN



Ljubljana tek nakon 40 godina od izgradnje poznate sportske dvorane Tivoli gradi novu košarkašku dvoranu. Naime, u cijeloj Sloveniji još uvijek ne postoji dvorana slična ovoj u Zadru za koju je direktor NLB lige također Ljubljančanin Roman Lisac izjavio kako bi, da može, dvoranu uzeo i sa sobom ponio u Ljubljanu
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković zajjučeredno sa svojim suradnicima posjetio je Zadar. Cilj njegovog posjeta bila je sportska dvorana na Višnjiku. Ljubljana tek nakon 40 godina od izgradnje poznate sportske dvorane Tivoli, gradi novu košarkašku dvoranu. Naime, u cijeloj Sloveniji još uvijek ne postoji dvorana slična ovoj u Zadru za koju je direktor NLB lige, također Ljubljančanin, Roman Lisac izjavio kako bi, da može, dvoranu uzeo i sa sobom ponio u Ljubljanu. Janković kaže da je gradnja njihove dvorane i stadiona zapravo prvo testiranje slovenskog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Tim principom, izgradit će se novi nogometni stadion kapaciteta 16.200 gledatelja, ali i košarkaška dvorana koja može primiti 12.400 gledatelja.
Nakon Zadra u Split
– Trenutačno smo se približili završnoj fazi gradnje i krovna konstrukcija trebala bi biti završena do 1. studenog. Odlučili smo doći u prijateljsku Hrvatsku baš kad se u Ljubljani sastaju slovenski premijer i hrvatska premijerka s nadom da će zaključiti taj nepotrebni nesporazum između naših dviju država. Moja želja jest da Hrvatska što prije postane članica EU, a nama je bilo normalno da idemo pogledati ono o čemu je bilo puno pisano u medijima, nove hrvatske sportske dvorane, rekao je u uvodu Zoran Janković.
Janković kaže da je bio čest gost u Jazinama. Za vrijeme gradonačelnikovanja Božidara Kalmete, uspješno se surađivalo na izgradnji Mercatorovog centra u Zadru. U to vrijeme je Janković bio direktor Mercatora, poduzeća koje je, nakon Slovenske države, imalo najveći obujam investicija. Nakon Zadra izaslanstvo Ljubljane ide u posjet Splitu i tamošnjoj dvorani u Lori. Prije toga, obišli su i zagrebačku Arenu.
No, ono što je najviše zanimalo novinare bio je način na koji Ljubljana gradi svoje sportske objekte. Kod ovog oblika javno-privatnog partnerstva 51 posto ide privatnoj tvrtci koja je pobijedila na natječaju. Otvaranje ponuda, prenosila je TV, a niz klauzula osiguralo je Gradu Ljubljani da dvorana mora biti izgrađena do 30. lipnja 2010. Zato je investitor morao položiti 25 milijuna eura bankovnog jamstva koji će se aktivirati ako se ne dođe do ispunjenja rokova. Natječaju uopće nije mogla pristupiti tvrtka ili konzorcij koji radi ispod 300 milijuna eura godišnjeg prometa. Po cijenama, kaže Janković, ljubljanska dvorana je tu negdje s Dvoranom Krešimira Ćosića. Grad Ljubljana vlasnik je zemljišta veličine 19 hektara. Kad se sve završi, kažu klauzule ugovora, Grad Ljubljana i privatni partner se “razvode”. Privatni partneri ostaju vlasnici trgovačkog centra od 80 tisuća kvadrata i otprilike 2.000 parkirališnih mjesta. Sve ostalo je vlasništvo Grada Ljubljane. Zajednički na kraju ostaju samo garaža u kojima je etažirano vlasništvo, prilazne ceste i komunikacije. Zanimljivo je da će građanin imati mogućnost da ostavi svoj automobil i to za 1 euro dnevno na jednom od 1.300 parkirališnih mjesta. S kupljenim žetonom može ući u grad, a ujedno i biti kupac u trgovačkom centru. U odlukama, odnos snaga je u tom partnerstvu 3:2 u korist Grada Ljubljane.
Nešto će prekopirati s Višnjika?
– Ako uzmemo da je naša dvorana skoro dvostruko veća, a da za dvoranu i stadion imamo 1.300 parkirališnih mjesta, cijena je izgradnje sa zadarskim Višnjikom tu negdje. Dvorana će nas koštati 35 milijuna eura, a nogometni stadion 30 milijuna eura. Za razliku od Zadra imamo samo jednu pomoćnu dvoranu koja je spremna za rukomet i košarku. To je nakon 40 godina prva izgradnja jedne dvorane u Ljubljani, a stara dvorana Tivoli bit će prepuštena za razvoj hokeja, dodao je Janković naglasivši da je lijepo kad i susjedi imaju nešto za pokazati.
Čak je unaprijed zamolio da se Ljubljani ne zamjeri, ako nešto bude prekopirala od dvorane na Višnjiku. Ipak, novinari su primijetili da je na međunarodnom natječaju ipak pobijedila slovenska tvrtka. Od sedam prispjelih ponuda, četiri su bile domaće, a tri strane. Kad se nakon primjedbi i dopuna natječaja ušlo u službene ponude, tri su kriterija bila odlučujuća.
– Devedest posto se odnosilo na cijenu, pet posto na smanjenje roka izgradnje za šest mjeseci, a pet posto na anonimni idejni projekt dopunske vrijednosti na investiciju. Uz to, ponuđači su morali dati bankovno jamstvo u visini milijun eura. Na kraju su se natjecale dvije tvrtke, a druga je bila Multidevelopment iz Nizozemske (2007. najveća tvrtka po prihodima u Europi) s ponudom od 45 miliuna eura za 51 posto. Za izgradnju stadiona i dvorane su tražili 96 milijuna eura.
Pobjednici, Delta holding su tražili 83 milijuna eura, pa je tako naša odluka bila jednostavna. Cijeli postupak trajao je četiri i pol mjeseca, a ponude su otvarane pred TV auditorijem, rekao je Janković dodajući da je to trenutačno najveći projekt u Sloveniji, koji sa svim pratećim sadržajima vrijedi oko 249 milijuna eura.
Nešto kasnije, Jankovića je primio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.


 VILFAN: U ZADRU SAM UVIJEK SJAJNO IGRAO


 
Među šesnaesteročlanim izaslanstvom Ljubljane bio je i proslavljeni slovenski košarkaš Peter Vilfan. Vilfan je vrhunac svoje karijere, kao jedan od najboljih košarkaša bivše države ostvario u splitskoj Jugoplastici. Donedavni sportski komentator TV Slovenije, danas je vijećnik Jankovićeve nezavisne liste koja ima većinu u gradskom parlamentu. Iako je bio jedan od najboljih bekova bivše države, nerijetko ubacujući više od 30 koševa po utakmici (bez trica), iako je bio standardni reprezentativac, malo je igrao u reprezentaciji.
– Da bi tada ušao u prvih 12, morao si stvarno biti vrlo, vrlo dobar igrač. Danas, čini mi se, svaki klinac od 15 godina, koji da na utakmici 8 koševa, odmah postaje kandidat za reprezentaciju. U redu, druga su vremena, ali mi se čini da je u košarci sve manje vrhunskih igrača. Sve neka specijalizacija. Te ovaj dobro dodaje, te ovaj skače itd. Mene za Zadar vežu lijepe uspomene. I sada često dođem ovamo. One stare Jazine su bile jedna od najvrućih dvorana u bivšoj državi. Aku si tu davao koševe, dobro igrao i pobjeđivao, onda si bio pravi košarkaš. U Zadru sam uvijek sjajno igrao, a to mi jednom, za gostovanja s Olimpijom, “spotaknuo” i Pino Gjergja govorći mi: “Kako ti to Pero uvijek kod nas igraš odlično?” Igrati košarku sada, u ovoj dvorani na Višnjiku, mislim da je još veće uživanje, rekao je Peter Vilfan koji titulu najboljeg slovenskog košarkaša ipak prepušta Ivi Daneu. Na nagovor gradonačelnika Jankovića, Vilfan je ipak iz drugog puta pogodio tricu u Jazinama.




 JANKOVIĆ: HRVATSKA MORA U EU


Janković nije propustio naglasiti svoju privrženost Hrvatskoj, pa i kroz činjenicu da je na svjetskom rukometnom prvenstvu u Zagrebu navijao za Hrvatsku jer se Slovenija nije plasirala. O aktualnim političkim odnosima dviju država kaže da će Slovenija i Hrvatska uvijek biti najbliži susjedi.
– Ovo je najljepše more na svijetu i ne zamjerite mi, uzimam si za pravo reći da je ono i moje more, onih sedam dana kad dođem na ljetovanje. Ovo što su radili političari prošlih godina, nije bilo dobro. Problem Slovenije i Hrvatske korišten je u unutarašnjo-političke svrhe. Svake godine jedna od država je imala izbore, a to pitanje je postavljeno kao prvorazredno. Ja nisam političar, pa mogu to otvoreno reći. Danas je situacija došla do toga da premijer i premijerka moraju napraviti dogovor i s njim izaći pred slovenski parlament i hrvatski sabor. Na svaki dogovor, bit će kritika opozicije, ali do kraja godine se mora naći rješenje. Moram priznati da je krenulo dobro. Oba vanjska ministra se sastaju svaki tjedan. Hrvatska mora ući u EU jer je to dobro i za Hrvatsku i Sloveniju. Pozivi koji su se čuli zadnjih godina, nemojte kupovati slovensku robu ili nemojte ići na hrvatsko more su stvar prošlosti, a odnosi kakvi su danas pokazani u Zadru, pokazat će se kao odnosi budućnosti između dviju zemalja, kazivao je gradonačelnik Ljubljane pozivajući izaslanstvo Grada Zadra na otvaranje nove košarkaške dvorane u Ljubljani.