Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sloboda bez odgovornosti ili odgovornost bez slobode

Autor:

10.09.2009. 22:00
Sloboda bez odgovornosti ili odgovornost bez slobode

Foto: Sebastian GOVORČIN



Sveučilište u Zadru, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, u suradnji s Hannu Peka Laihom, direktorom Komunikacija Crvenog križa u Finskoj i znanstvenim istraživačem finskog Sveučilišta u Tampereu, organiziralo je u četvrtak radionicu pod naslovom “Sloboda bez odgovornosti ili odgovornost bez slobode” (kontroverze prijeratnog, ratnog i poslijeratnog novinarstva u Hrvatskoj).
Peka Laih podsjetio je kako će se uskoro obilježiti 20-godišnjica rata na ovim prostorima, te ga je zanimalo jesu li ljudi svjesni da su dio povijesti.
– U svom poslu spajam svoje novinarske poslove i komunikacijske sposobnosti, kazao je Peka Laih, dodavši kako pokušava uvidjeti koja je bila uloga političara, ali i svih ostalih, u događajima koji su se zbili na ovim prostorima. Napomenuo je kako je pratio rat u Iraku, te je ostao iznenađen kako se razvijao način izvještavanja.
– Kada gledam mlade novinare želim ih potaknuti da budu neovisni i da se ne daju povesti, kazao je Peka Laih.
Sudionici skupa bili su zadarski novinari koji su bili djelatni u spomenutom periodu, kao i stručnjaci za medije sa zadarskog Sveučilišta. Zadarski novinari, na inicijativu Peka Laiha, prisjetili su se događaja koji su se odvijali prije točno 20 godina, te su ih komentirali s današnjim stavovima.