Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rad s djecom je jedno od uporišta za rad Dragon teatra

Autor: Valentina Mlađen

10.09.2012. 22:00
Rad s djecom je jedno od uporišta za rad Dragon teatra

Foto: Adam VIDAS



U ovoj sezoni koja je upravo pred nama planiramo još jednu predstavu za djecu, kao i jednu predstavu za odrasle i to sve od početka slijedeće kalendarske godine. Rad s djecom svakako je jedno od uporišta za naš daljnji rad i to ne samo zato jer je to jedna od naših aktivnosti već i stoga jer je to jedan dobar način da prepoznamo i educiramo naše nove članove
Dragon teatar pokreće kazališnu školu “Ostvari svoj  san” namijenjenu djeci i mladima. Voditeljica kazališne  škole je Maja Šimić, profesionalna kazališna redateljica  i voditeljica Dragon teatra, a  satovi škole bit će obogaćeni  radionicama s glumcima i  scenskim suradnicima Dragon teatra. Škola je zamišljena kao interdisciplinarna, a  cilj je polaznike naučiti, ne  samo kako se glumi, već ih  upoznati s cijelim procesom  stvaranja i nastanka kazališne  predstave i mjuzikla: od glumačkih instrukcija i stvaranja  kazališnih likova, preko svih  ostalih kreativnih segmenata  rada na tekstu, scenografiji,  kostimu, oblikovanju plakata  i organiziranju i realizaciji  medijskih najava i prezentacija. Satovi kazališne škole  održavat će se u prostoru osnovne škole “Petar Preradović”, a upisi su već u tijeku.  Upisi se vrše ili pozivom na  broj mobitela 099 810 3000 ili  putem email adrese [email protected] te se tim  putem mogu dobiti i sve detaljnije informacije o školi.
Školu je u razgovoru za naš  list predstavila voditeljica  Maja Šimić.
Niz radionica
Dakle, Kazališna škola  “Ostvari svoj san”. Od kad se  zapravo razvija ta ideja?
– Kad smo Csilla i ja osnivali  Dragon teatar među svoje djelatnosti naveli smo i rad s djecom i mladima, naravno i s  odraslima, no izgradnja kreće  od početka, od malih, mladih  pa dolazimo do odraslih. Riječ  je zapravo o školi koja će biti  sastavljena od niza radionica.  Osim što će se tu dobivati glumačke instrukcije, slično kao u  klasičnim kazališnim školama  i radionicama naša će se djeca  imati priliku upoznati i s pravim glumcima te našim scenskim suradnicima, preko scenografa, kostimografa i kroz  radionice unutar škole upoznati se zapravo s cijelim procesom nastanka predstave.  Ako djeca pohađaju samo glumačku školu, kazalište i predstavu sagledavaju samo s glumačke strane, a tu postoji još  cijela jedna lepeza kreativnih  zanimanja i kreativnih disciplina bez kojih kazalište ne  može funkcionirati, niti nastati predstava. Također između svih scenskih suradnika  dobro je da djeca znaju i što je  to redatelj, koja je njegova funkcija u nastanku predstave, što  je dramaturg, kako se bavimo  tekstom kojeg ćemo postavljati i slično. Ono prema čemu  želim u startu krenuti jest, rekla bih, najrasprostranjeniji  kazališni oblik, a to je mjuzikl  gdje će djeca uz glumu moći  pokazati svoje plesne sposobnosti, glazbene i kao što sam  već spominjala likovni talent u  izradi scenografije bez koje je  teško imati predstavu. Nikad  se ne zna gdje u toj maloj grupi  čuči jedan potencijalni scenograf koji nam fali u Zadru, ili  kostimograf ili osoba za odnose s javnošću tako da je dobro da im od samih početaka  pružimo mogućnost odabira.
U startu u školskom  procesu
Nastava će se održavati u  Osnovnoj školi Petra Preradovića. Jeste li imali poteškoća   s dobivanjem prostora?
– Zapravo nam je prostor  bio najpotrebniji i ono što je  najvažnije je da je on topao i  da ima sve predispozicije da se  u njemu vrši nastava. Čini  nam se da je škola na neki  način najbolje rješenje jer smo  i sami u startu u školskom  procesu. Škola Petra Preradovića je škola koju sam i sama  završila i vrlo mi je drago što  ću se opet “muvati” tamo i  sjetiti se svojih školskih dana.  Sam prostor je malo izdvojen  od škole, nije u učionici, a u  sklopu naše radionice kao slobodnu aktivnost radit ćemo i s  djecom iz škole. Ta ideja nam  se posebno svidjela jer  možemo napraviti jedan spektakl kao što smo i planirali i što  nam je moto ovogodišnje škole. Namjeravamo raditi mjuzikl “Čarobnjak iz Oza” gdje  ćemo moći postaviti određene  dijelove iz mjuzikla što bi  nama samima kao malom kazalištu “Dragon teatar” bilo  nemoguće, ali s klincima iz  škole i radionice možemo napraviti odličan projekt. Imamo godinu dana da sve razvijemo, a mislim da ćemo prve  rezultate moći prezentirati već  do Božića.
Znači, cilj škole bi bio jednom godišnje producirati  predstavu u kojoj će na svemu  raditi djeca, od scenografije,  kostimografije…
– Naravno da ćemo za one  velike poslove morati imati  pomoć pravih profesionalaca,  ali negdje u tim idejnim  rješenjima i manje zahtjevnim  zadacima definitivno će sudjelovati djeca jer to je također  jedan kreativan proces vezan  za predstavu i na taj način  djeca u startu upoznaju kazalište kakvo ono zaista jest.
Dragon teatar u zadnje vrijeme okrenuo se djeci i svojim  radom. Trenutno imate predstave i radionice za djecu u  Supernovoj, a i Pipi će uskoro  na turneju po školama i vrtićima. Je li ta potreba za osnivanjem škole postala  izraženija i kroz takav kontakt s njima?
– Opet se vraćam na naše  osnivanje kada smo u startu  planirali tu aktivnost usmjerenu na djecu. U prvoj godini  postojanja teatra to je bilo  teže izvedivo jer smo se praktički još formirali, što je proces koji još traje, tako da tek  sad markiramo svoj radni prostor. Pipi Dugu Čarapu namjeravali smo raditi prošle godine, ali zbog obima posla nismo uspjeli pa smo je prebacili  za ovu sezonu i s uspjehom ju  realizirali i odigrali na ljetnoj  turneji, a nastavit ćemo i na  jesen po vrtićima i školama. U  ovoj sezoni koja je upravo  pred nama planiramo još jednu predstavu za djecu, kao i  jednu predstavu za odrasle i  to sve od početka slijedeće  kalendarske godine. Rad s djecom svakako je jedno od uporišta za naš daljnji rad i to ne  samo zato jer je to jedna od  naših aktivnosti već i stoga jer  je to jedan dobar način da  prepoznamo i educiramo naše  nove članove.
Tko će sve raditi s djecom u  sklopu škole?
– Imat ćemo razne goste, ali  budući da nismo još točno  definirali ni termine početka  nastave, niti termine u kojima  će se naša nastava odvijati ne  bih definirala tko će to biti.  Ali, u svakom slučaju, pored  mene, tu će definitivno biti  zastupljeni članovi Dragon  teatra. Namjeravamo, van  klasičnih satova, organizirati  svaki tjedan po nešto, a pored  Dragon teatra i njegovih glumaca tu će biti i glumci ne  samo iz Zadra, nego ću se  potruditi da dovedem i kolege  iz drugih gradova.
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU