Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Strani turisti trošili kao lani

Autor: Hina (H)

10.09.2012. 22:00
Strani turisti trošili kao lani

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Strani turisti koji su  ovo ljeto boravili u Hrvatskoj koristeći pritom Visa kartice za odmor u Hrvatskoj su štedjeli i do  godinu dana, a dnevno su trošili  otprilike isto kao lani odnosno do  50 eura bez troškova smještaja.
Pokazuje to uz ostalo istraživanje  kartičarske kuće Visa provedeno  u kolovozu u Dubrovniku, Splitu,  Zadru i Zagrebu na uzorku od  200 ispitanika-stranih turista koji  su koristili Visa kartice.
Iako je rijeć o relativno malom  uzorku s obzirom na veliki udjel  stranih turista u ukupnom hrvatskom turističkom prometu, istraživanje donosi niz zanimljivih  rezultata, među kojima je i onaj da  samo četvrtina tih turista troši u  Hrvatskoj 50 do 100 eura dnevno  bez smještaja, a da ih 60 posto  troši do 50 eura.
Ipak, njih 45 posto Hrvatsku ne  smatra skupljom od ostalih mediteranskih zemalja, ali i za njih  45 posto kupovina u Hrvatskoj i  nije zanimljiva, iako ih polovica  hrvatsku shopping ponudu dobrom ocjenjuje dobrom.
Da je Hrvatska zanimljiva za ljetovanja pokazuje podatak da je 44  posto ispitanika u Hrvatska ove  godine došlo prvi put, a njih 22  posto više od tri puta, a obje skupine su se za dolazak odlučila najviše temeljem preporuke (36 posto) i informacija putem interneta  (29 posto).
Polovica ispitanika u Hrvatsku je  stigla zrakoplovom, glavnina, 71  posto u vlastitom aranžmanu, a 23  posto putem turističkih agencija,  dok je prosječna duljina boravka u  Hrvatskoj tri tjedna, i to smjestivši se podjednako u privatnom i  hotelskom smještaju (po 34 posto).
Gotovinom još uvijek obavljaju  većinu plaćanja, ali se bilježi porast udjela plaćanja karticama  hrane i pića, s lanjskih 11 na ovogodišnjih 18 posto, a raste i  plaćanje karticama u trgovačkim  lancima.
Gotovo polovica stranih ispitanih  turista zadovoljna je hrvatskom  turističkom ponudom i planira se  opet vratiti, a najmanje su zadovljni ponudom klubova, javnim  prijevozom, skupim taksijima te  slabim izborom restorana, pokazali su rezultati istraživanja.