Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U “dužničkoj” zemlji Hrvatskoj sretno jedino Ministarstvo financija?

Autor: Z L

10.09.2012. 22:00
U “dužničkoj” zemlji Hrvatskoj sretno jedino Ministarstvo financija?


Živimo li u dužničkoj zemlji u kojoj je Ministarstvo  financija sretno jer skoro pa  idealno puni proračun? Ili  smo u dužničkoj zemlji sretni da imamo Ministarstvo  financija koje gotovo idealno puni proračun? Odgovor  ostavljamo svakom od nas  ponaosob.
Činjenica je da nam je  kreditni rejting održan, a  pogledom na perspektive i  poboljšan – zahvaljujući ponašanju tog istog Ministarstva, u najvećoj mjeri. Istovremeno ne možemo nego  biti nesretni zbog sveopćeg  dugovanja i ne primijetiti da  je paradoksalno da se u  svemu tome jedino Ministarstvo financija, urednije  od ostalih, naplaćuje.
Fina je, naime, izračunala  da su dugovanja poslovnih  subjekata došla do 43,8 milijardi kuna, dok građani  duguju 15,3 milijarde kuna.
Dugovi poslovnih subjekata
Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje  73.358 blokiranih poslovnih  subjekata krajem srpnja iznosila je 43,85 milijardi kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 15,34 milijarde kuna na kraju srpnja  bili su blokirani računi  231.492 građana, podaci su  Financijske agencije.
Iz Fine ne iznose usporedbu na godišnjoj razini,  no usporedba s podacima iz  prošlogodišnjeg priopćenja  Fine, pokazuje da je krajem  srpnja ove godine blokiranih  poslovnih subjekata bilo  627 više, ili 0,8 posto, dok je  iznos njihovih dugovanja  porastao za 10 posto, ili za  oko četiri milijarde kuna.
Iz Fine u informaciji o  dospjelim neizvršenim osnovama za plaćanja za srpanj, navode kako je više od tri  četvrtine poslovnih subjekata u blokadi više od 360  dana, a iznos njihove blokade čini 82,2 posto iznosa  ukupnoga duga. Tako je u  blokadi dužoj od godinu dana krajem srpnja bilo 56.778  poslovnih subjekata, a  njihova su dugovanja iznosila nešto više od 36 milijardi kuna.
Kod poslovnih subjekata  koji su u dugotrajnoj blokadi, duže od godinu dana,  dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih  je 36,4 posto.
Pravne osobe
Od ukupno 73.358 blokiranih poslovnih subjekata,  nešto više od polovine pravne su osobe (52,5 posto), s  tim da se na njih odnosi  najveći dio iznosa ukupnih  neizvršenih osnova za  plaćanje ili 82,4 posto.
Dospjele nepodmirene  obveze na kraju srpnja imale  su 38.533 pravne osobe sa  39.438 zaposlenih, u ukupnom iznosu od 36,15 milijardi kuna.
Pritom je u blokadi neprekidna trajanja duže od  godinu dana bilo 29.777  pravnih osoba, s dugovanjem većim od 29 milijardi  kuna.
Veliki dio pravnih osoba  koje su u dugotrajnoj blokadi (76,9 posto), ili 22.905  nemaju zaposlenih radnika,  a njihov ukupan dug iznosi  17,4 milijarde kuna.
Blokade fizičkih osoba –  obrtnika
Po podacima Fine, krajem  srpnja u blokadi je bilo  34.825 fizičkih osoba odnosno obrtnika, sa 25.418  zaposlenih, a njihova su nepodmirenja dugovanja iznosila više od 7,7 milijardi  kuna.
Kao i kod pravnih osoba i  kod obrtnika dominiraju oni  s blokadama dužim od 360  dana te oni bez zaposlenih.
Tako je krajem srpnja u  blokadi dužoj od godinu dana bilo 27.001 fizička osoba,  s iznosom prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova  za plaćanje od gotovo 7  milijardi kuna.
Oko 60 posto tih fizičkih  osoba, ili njih 15.948, nema  zaposlenih, a njihova su dugovanja iznosila 3,8 milijardi kuna.
Za očekivati je da će se,  zahvaljujući poduzetim mjerama, propisanim Zakonom  o provedbi ovrhe na  novčanim sredstvima i novim Ovršnim zakonom, otvaranju skraćenih stečajnih  postupaka nad blokiranim  poslovnim subjektima koji  su u blokadi duže od 60  dana i nemaju zaposlenih,  brisanju pravnih osoba koje  Fini nisu predale godišnje  financijske izvještaje 3 godine zaredom i pokretanju  redovnih stečajnih postupaka koje je pokrenula Porezna uprava, u idućim mjesecima iznos prijavljenih  neizvršenih osnova za  plaćanje postupno smanjivati, navode iz Fine.