Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjesto Zemuničanina u Rasadnik došao Splićanin

Autor: Velimir Brkić

10.09.2012. 22:00
Umjesto Zemuničanina u Rasadnik došao Splićanin


Ivica Šarić koji je u Rasadniku Piket od njegove izgradnje, od 2003. godine, raspoređen je na novu dužnost, od sad je stručni suradnik za sjemenarsku i rasadničku proizvodnju Uprave šuma Split
U nizu smjena koji je nakon dolaska na vlast Kukuriku koalicije zahvatio rukovodeći kadar u državnim i javnim tvrtkama i službama nije izbjegla ni mala tvrtka Hrvatskih šuma u Zemuniku, Rasadnik Piket d.o.o. Smijenjen je rukovoditelj, glavni tehnolog, diplomirani inženjer agronomije Ivica Šarić iz Zemunika Donjeg, a na njegovo je mjesto iz Splita došao 62-godišnji diplomirani inženjer šumarstva Darko Franulović, stručni suradnik za rasadničku proizvodnju Uprave šuma Split, porijeklom iz Blata na otoku Korčuli.
U zemuničkom Rasadniku Piket zaposleno je 15 radnika, šest stalnih i devet sezonaca. U plastenicima najveći dio posla se obavlja automatski i visoko je sofisticiran. Protekle godine je proizvedeno čak šest milijuna presadnica povrća namijenjenih uglavnom za poljoprivredne tvrtke Vrana u biogradskoj Jankolovici i Nova zora iz Sv. Filip i Jakova.
Piket je najmoderniji rasadnik u sustavu Hrvatskih šuma, prostire se na 12,5 hektara terena u neposrednoj blizini čvora Zadar 2 na autocesti A1. Izgrađen je 2003. godine, najvećim dijelom uz pomoć povoljnih kredita Svjetske banke, na inicijativu tadašnjeg upravitelja Šumarije Zadar Božidara Longina.
Kao jedna od tvrtki kćeri Hrvatskih šuma Rasadnik Piket je preoblikovan 2008. godine. Glavne su mu djelatnosti proizvodnja šumskih sadnica, te sadnica autohtonog voća i povrća. Rasadnik se na površini od 12,5 hektara sastoji od četiri velike otvorene proizvodne površine, te dva velika plastenika opremljena najsuvremenijom tehnologijom. U sklopu rasadnika je i akumulacijski bazen u kojem se prikuplja višak vode, zatim upravna zgrada, radionice, laboratorij, sustav odvodnih kanala, sustav zagrijavanja plastenika, te prodajni plato.
Ivica Šarić koji je u Rasadniku Piket od njegove izgradnje, od 2003. godine, raspoređen je na novu dužnost, od sad je stručni suradnik za sjemenarsku i rasadničku proizvodnju Uprave šuma Split.