Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za novo jaseničko groblje i vodospremu 23,5 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

10.09.2012. 22:00
Za novo jaseničko groblje i vodospremu 23,5 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Projektantska procijenjena vrijednost izgradnje novog groblja sa 600 grobnica je oko 18 milijuna kuna. U iduće tri godine će se izgraditi 110 grobnica, a u sklopu groblja bit će izgrađena još mrtvačnica, središnji plato i prilazna cesta s parkiralištem, kaže načelnik Baričević
Iako se recesija duboko uvukla u sve  pore gospodarskog života,  to ipak ne znači da će svi  komunalno infrastrukturni  projekti stati.
– Općina Jasenice započinje s izgradnjom novog  groblja na lokalitetu Did, između Rovanjske i Maslenice. Građanima će biti omogućeno da već sada unaprijed rezerviraju grobno mjesto uplatom predujma, a o  detaljima će ih pravodobno  izvijestiti Uprava groblja,  najavio je Martin Baričević,  načelnik Jasenica.
Općina je uložila znatne  napore u realizaciju izgradnje novog groblja gdje je  već uložila 400.000 kuna.  Oko 300.000 kuna uloženo  je za izvlaštenje zemljišta,  dok je za projektnu dokumentaciju i ishođenje pravomoćne građevinske dozvole uloženo 100.000 kuna.
– Projektantska procijenjena vrijednost izgradnje  novog groblja sa 600 grobnica kreće se oko 18 milijuna  kuna. U iduće tri godine će  se izgraditi 110 grobnica, a u  sklopu groblja bit će izgrađena još mrtvačnica, središnji plato i prilazna cesta s  parkiralištem. Procijenjena  vrijednost prve faze radova  kreće se oko 7 milijuna kuna, obznanjuje jasenički  načelnik.
Dodaje kako će izgradnjom groblja ukopi pokojnika biti sasvim u skladu sa  suvremenim potrebama, a  svojim će kapacitetima biti  dovoljno veliko za sljedećih  najmanje 300 godina.
– Želim i na ovaj način  umanjiti brige naših građana  po ovom pitanju jer, kao što  znamo, na mjesnom groblju  u Rovanjskoj više nema mogućnosti izgradnje novih  grobnica, navodi Baričević.
Postojeće groblje u Rovanjskoj se nalazi u neposrednoj blizini crkve sv. Jurja, zaštićenog spomenika  kulture nulte kategorije i  kulturne baštine Republike  Hrvatske, koja datira još iz  9. stoljeća.
– Upravo zbog toga izgradnja novog groblja je bitna  ne samo za mještane općine  Jasenice, već i za Ministarstvo kulture. Štoviše, crkve  sv. Jurja je prema predaji jedna od tri moguće lokacije  vječnog počivališta kralja Tomislava, koju legendu tek  trebaju potvrditi ili opovrgnuti povjesničari i arheolozi. Realizacijom projekta  novog groblja dat ćemo svoj  obol očuvanju hrvatske kulturne baštine, naglasio je Baričević.
Vodosprema 5,5 milijuna  kuna
U tijeku je još jedan izuzetno važan projekt. Općina  je s investitorom Vodovod  d.o.o. Zadar sklopila ugovor  o pravu građenja prekidne  komore i vodospreme Rovanjska, za čiju je izgradnju  raspisana javna nabava.
– Izrada projektne dokumentacije za ovu vodospremu započela je 2004. godine,  u čiju izradu i otklanjanje  prepreka je općinska administracija uložila iznimne napore. Zahvalni smo Hrvatskim vodama na financijskoj  potpori, kao i zadarskom Vodovodu kao formalnom investitoru i stručnoj pomoći.
Ističe kako su nadasve  zahvalni zadarskom Vodovodu što je ustrajao zajedno s  Općinom Jasenice na zalaganju i lobiranju kod nadležnih za ovaj projekt koji je  od šire važnosti.
– Općina je samo usklađenje projektne dokumentacije platila 85.000 kuna, dok je ukupna procijenjena vrijednost projekta 5,5  milijuna kuna, kaže Baričević.
Dodaje kako će se izgradnjom prekidne komore i vodospreme Rovanjska stvoriti  pretpostavke za nesmetan  razvoj podvelebitskog dijela  Zadarske županije.
– Općina je vlasnik zemljišta površine 4.823 metra  četvornih. Od ukupne površine zemljišta općina je bila uknjižena na 2.863 metara  četvornih, dok je ostatak zemljišta otkupila od Republike Hrvatske te je za zemljište  plaćeno Hrvatskim šumama  19.600 kuna, temeljit je Baričević.
Budući da postojeći vodoopskrbni sustav nije zadovoljavajući ni po kvaliteti  opskrbe, a ni po kapacitetima izgrađenih objekata  izrađen je navedeni projekt  gradnje vodospreme. Realizacijom ovoga projekta osigurat će se vodoopskrba ne  samo Rovanjske i Modriča,  nego će i susjedna općina  Starigrad, zahvaljujući ovom  projektu, imati dugoročno  zadovoljene potrebe za vodom.
– Treba naglasiti kako  općinski vodoopskrbni sustav zahtijeva izgradnju još  jedne vodospreme i to u Jasenicama za koju je u tijeku  ishođenje građevinske dozvole. Štoviše, u suradnji s  Hrvatskim vodama izrađeni  su idejni projekti kanalizacijskih sustava, a očekujemo  vrlo skori nastavak suradnje  i rada na izradi glavnih projekta i ishođenju građevinske dozvole, zaključuje Baričević.