Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lokalna samouprava predlaže zakupoprimce, Agencija prihvaća ili odbija

10.09.2013. 22:00
Lokalna samouprava predlaže zakupoprimce,  Agencija prihvaća ili odbija


Kvaliteta gospodarskog programa bit će najvažniji čimbenik kod donošenja odluke o izboru zakupoprimca državnog poljoprivrednog zemljišta, kako je rečeno na jučerašnjoj prezentaciji novosti Zakona o poljoprivredi koju su u velikoj vijećnici Zadarske županije održali predstavnici Agencije za poljoprivredno zemljište.
Zadarska županija malo iznad prosjeka
Prema podacima Agencije u Hrvatskoj ima 552.000 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta, od čega se obrađuje manje od pola, 252.000 hektara. Nešto je bolja situacija i u Zadarskoj županiji gdje je evidentirano 47.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a neiskorišteno je ostalo 23.000 hektara.
– Odluku o izboru zakupoprimca donosi peteročlano povjerenstvo koje čine tri predstavnika Agencije za poljoprivredno zemljište i dva predstavnika jedinice lokalne samouprave. Gospodarski program donosi maksimalno šezdeset bodova, dosadašnji zakup dvadeset bodova i visina ponuđene zakupnine dvadeset bodova. Zemljište se daje u zakup na pedeset godina, rekla je Gordana Gorupić-Šarić iz Agencije za poljoprivredno zemljište.
Novost je da su jedinice lokalne samouprave, koje su do sada raspisivale natječaj o davanju poljoprivrednog zemljišta u zakup i odlučivale o najboljim ponuđačima, sada izgubile taj utjecaj. Njihove ovlasti su sada da pripremaju dokumentaciju na temelju koje će Agencija donijeti odluku o raspisivanju poziva te odlučiti prihvaća li se prijedlog povjerenstva za izbor najboljeg ponuđača. Cilj je staviti što više i što prije poljoprivredna zemljišta u funkciju. Kada je u pitanju minirano zemljište i zaraslo, pravila su nešto drugačija.
Razminiranje se odbija od zakupnine
– Kod miniranog zemljišta zakupoprimac snosi troškove razminiranja što mu se kasnije odbija od zakupnine. Ima rok od dvije godine da izvrši razminiranje zemljišta te se u posjed uvodi najkasnije mjesec dana od razminiranja. Kod obraslog i neobrađenog zemljišta ima rok od dvije godine od uvođenja u posjed da ga privede svrsi u roku, s tim da šumska građa ostaje njemu u vlasništvu.