Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Omiljena gay destinacija europskih turista

10.09.2013. 22:00
Omiljena gay destinacija europskih turista


Talijani su ove godine, po preporuci vlade, odlučili potaknuti svoje gospodarstvo, ne ostavljajući eure izvan zemlje, pa su strane plaže uglavnom zamijenili domaćim zbog čega je najviše profitirala Sicilija
Siciliju definiraju velike suprotnosti. Na nekim mjestima bit ćete zapanjeni luksuzom prekrasnih vila, antičke arhitekture, hotelima s pet zvjezdica s čijih se terasa pružaju prekrasni pogledi na otvoreno more, elegantno odjevenim pripadnicima jet-seta, u nabrijanim automobilima i s impozantnim jahtama, a na nekim ćete se mjestima upitati: jesam li pogriješio stoljeće? Zbog jakih zimskih vjetrova most između kopna Italije i Sicilije nije nikada napravljen. Tako je najveći talijanski otok ostao je djelomično izoliran od ostatka zemlje i u mnogočemu zadržao tradiciju. Ljudi su srdačniji nego na sjeveru, opušteniji, red, rad i disciplina im nisu na prvom mjestu. Vidljivo je to na zgradama s oronulih fasada, kaotičnom prometu ili na smeću kojeg ponegdje ima za izvoz. No sve su to sitnice naspram užitka u ljepoti prirode, trgova, parkova, fontana, spomenika, utvrda… Posjetiti Siciliju, doživljaj je za cijeli život. I pri tome ne potrošiti puno. Jug Italije je mnogostruko jeftiniji nego sjever pa je i to vjerojatno jedan od glavnih motiva velikog broja turista, posebice talijanskih.
Strane plaže zamijenili domaćima
Talijani su ove godine, po preporuci vlade, odlučili potaknuti svoje gospodarstvo, ne ostavljajući eure izvan zemlje, pa su strane plaže uglavnom zamijenili domaćima. Sicilija je, očekivano, najviše profitirala. Najimućniji su ljetovali u Taormini, sicilijanskom odredištu broj jedan mondenog svijeta. Gradić smješten na brdu, na istočnoj strani otoka, proslavio je njemački fotograf Wilhelm von Gloeden još krajem 19. stoljeća kada je napravio seriju čuvenih, i tada šokantnih, erotskih fotografija obnaženih mladića na antičkim ostacima, privukavši time pozornost svjetske javnosti. S godinama je ugled Taormine sve više rastao, posebice zbog slavnih glumica i glumaca koji su tu ljetovali. Njihove slike i danas se mogu vidjeti na svakom koraku. Koliko je Taormina popularna vidi se i po najnovijoj reklamnoj kampanji Dolce& Gabbane s Monicom Belucci ispod čije slike piše “Love in Taormina”. S obzirom na to da je gradić na vrhu brda, do središta voze besplatni autobusi koji kreću iz podnožja planine gdje se nalaze i velike garaže za automobile. U Taormini je i jedan od najsačuvanijih antičkih amfiteatara na svijetu koji se često koristi za snimanje filmova. Tu je snimljen film Moćna Afrodita slavnog Woodyja Alena.
Kao u Fellinijevu filmu
Drugi po veličini sicilijanski grad je Catanija, smješten u blizini vulkana Etne tako su ulice popločane crnim vulkanskim kamenjem. Kao velika luka Catan ija nije primarno turističko mjesto, no upravo je u tu potpisnik ovih redaka osjetio izvornu, sicilijansku atmosferu. Dakako, a gdje drugdje nego na ribarnici, krcatoj riba. Prodavači viču, vespice i trokolice se probijaju između razbacanih kašeta. Tamnoputi mladi Sicilijanci vrebaju na svakom kantunu i pokušavaju vam uvaliti kakvu plastičnu igračku. Debele žene u kućnim haljetcima, kaos poput onog u Felinijevim filmovima. Doći u Cataniju, a ne vidjeti ribarnicu velik je propust, a propust je i ne probati najpoznatije gradsko osvježavajuće piće od limete i sode, jako rashlađeno i posoljeno. Možete ga kupiti u malom, starom kiosku na ulazu u ribarnicu. Iako neuobičajenog okusa zbog soli, dobro rashlađuje vruć sicilijanski ljetni dan. Ono što je specifično za Siciliju je, kao i za cijeli jug Italije, izvoran okus hrane, voća i povrća, čija proizvodnja im je glavna gospodarska djelatnost. Rezultat su povoljne cijene koje dosta variraju. Žuti se sicilijanski miluni mogu na ulazu u Cataniju kupiti za svega jedan euro po kanti s nekoliko komada, a istu ćete količinu na središnjoj pjaci platiti dva eura. Dakako ako se ne osokolite i cjenkate, što je sasvim uobičajena pojava.  


 AUTOCESTE DVOSTRUKO JEFTINIJE NEGO U HRVATSKOJ


Autoceste kroz Siciliju su dvostruko jeftinije nego u Hrvatskoj. Karta za udaljenost između Messine i Catanije, što je otprilike kao i udaljenost Zadra i Splita, dođe svega pet eura, a i trajekt između Reggio Calabrije i Messine, koji vozi 24 sata, košta 15 eura za auto i četiri osobe u jednom smjeru.




 ZAŠTITNI ZNAK SICILIJE


Najpopularniji specijalitet na Siciliji je arancini, veliki, okrugli komad pohane riže, punjen raznim nadjevima od mesa, od povrća i od sira. Ako je dobro pripremljena topi se u ustima pa doći na Siciliju, a ne probati sve vrste arancina velik je propust. Čuveni arancini prodaje se u Taormini u obiteljskom, ugostiteljskom objektu podno centralne pijace. Priprema ih gospođa, dobrano zašla u sedamdesete, odmah ispred kupaca, u otvorenoj kuhinji. Koliko je taj mali obrt popularan među turistima svjedoči i gužva koja ne jenjava od jutra do mraka. Kultura hrane zaštitni je znak Sicilije pa se po restoranima može i povoljno i dobro jesti. Za razliku od Hrvatske gdje je sve najčešće precijenjeno, u Cataniji se dobar komad ribe može pojesti već za devet eura, pašta za pet-šest eura, a razni sitni zalogajčići poput malih srdelica, oblikovanih po nekoliko zajedno u jedan grumenčić te umotanih u prezlu, sir, pinjole i suhe grožđice za svega tri eura. Najpoznatija slastica je casata siciliana, kolač rađen na bazi kreme od ricotte s mrvicama čokolade obučen u tijesto od bajame te cannolo, jedna vrsta okruglog, prhka tijesa punjenog gustom, bogatom kremom od, također ricotte. Ljeti je jako popularna i granatina, u Cataniji posebice ona od crvene murve ili bajama.


 LJETNO LGBT ODREDIŠTE BROJ JEDAN


Sicilija je ljetno LGBT odredište broj jedan u Italiji. Iako konzervativniji od sjevernjaka pa voditi dečka pod ruku ako ste muško ili djevojku ako ste žensko po središtima gradova i nije nešto za preporučiti, Sicilijanci su vrlo tolerantni. Biti gay gotovo da je uobičajena pojava, posebice ljeti kada se na sicilijanske trgove, plaže, diskoteke, barove spuste gay turisti. Sicilija dakako nije London, Berlin ili Milano, gdje gotovo da nitko više ne pravi razliku između gay ili straight parova, ipak riječ je o jugu Italije. No osjećaj slobode, itekako je prisutan na najvećem talijanskom otoku. Najprometnija gay plaža na istočnoj strani Sicilije je plaža podno gradića Taormina, duga, pješčana plaža, smještena podno strmih obronaka brda na čijem se vrhu nalazi najelitnije sicilijansko turističko odredište. Koliko su gay i straight pojedinci navikli jedni na druge svjedoči i činjenica da je odmah do gay dijela plaže i hetero dio, pa se tik do uglavnom muško-muških parova igraju djeca s kanticama za plažu. Neki odjeveni u kupaće kostime, a neki lišeni suvišnih krpica. Gay kupačice i kupači, koriste dolazak na plažu prije svega da bi se družili, okupali i osunčali. Gay plaže se po malo čemu razlikuju od straight plaža, kupači su opušteni, neopterećeni svojim seksualnim sklonostima. Rezultat je pozitivna energija.
Nešto južnije od Taormine udarna je lokacija noćnog gay života na istočnoj strani Sicilije – diskoteka Pegaso’s u drugom po veličini otočnom gradu Cataniji. Grandiozna diskoteka na otvorenom s dva plesna podija i ogromnim bazenom u sredini top je ljetna gay destinacija, dakako ne samo zbog ekipe koja se tamo okuplja već i atraktivnog programa koji osim uobičajenih gostovanja renomiranih DJ-a nudi i nešto više – erotski spektakl na vodi. Kako bi dodatno animirali svoje goste u bazenu kluba se u sitne noćne sate odvija prava gladijatorsko-pomorska bitka, erotikom nabijen nastup polugolih, nabildanih plesača, maskiranih u muške sirene, antičke bogove ili ukrašenih tek pokojom morskom mrežicom. A kada oni završe, u bazen uskaču gosti kluba, okupani prije toga pjenom koja šiklja iz ogromnih pjena topova pa je suvišno i napisati koliko je urnebesan provod u Pegaso’su.