Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski festival ima budućnost… ako nađe publiku

Autor: Valentina Mlađen

10.09.2013. 22:00
Zadarski festival ima budućnost… ako nađe publiku


Jedan od najuvaženijih gostiju ovogodišnjeg Avvantura festivala Film Forum Zadra bio je poznati poljski redatelj Krzysztof Zanussi, filmski redatelj, producent i scenarist. Redatelj je brojnih međunarodno priznatih filmova, nagrađivanih u Cannesu, Veneciji, Locarnu, Moskvi, Chicagu, Montrealu, Berlinu, Tokiju.
The Structure of Crystal (1968.), Illumination (1973.), Camouflage (1976.), Constant Factor (1980.), The Year of Quiet Sun (1984.), Wherever You Are If You Are (1988.), In Full Gallop (1996.), Persona Non Grata (2004.), Revisited (2009.), Foreign Body (2013.) – samo su neki od njih čija imena su dobro poznata pravim ljubiteljima filmske umjetnosti. Krzysztof Zanussi je, također i kazališni redatelj i režira predstave diljem svijeta. Autor je nekoliko knjiga i član odbora Europske filmske akademije, Papinskog povjerenstva za kulturu u Vatikanu i bivši predsjednik Eurovisioni Associationa.
Zanussi je ove godine u Zadru bio dio stručnog ocjenjivačkog žirija koji je odlučivao o glavnim pobjednicima festivala, a po njegovim riječima iskusni filmaš, koji zna kako prepoznati i napraviti dobar film, itekako je bio zadovoljan filmovima u konkurenciji. O najboljima je žiri svoje rekao, a kakav je dojam sa zadarskog filmskog festivala, kakve filmove danas gledamo i hoće li ovaj vitalni 74-godišnjak uskoro u mirovinu govorio je u razgovoru za Zadarski list.
– Festival je jako kvalitetan, samo nisam siguran da je vremenski pogođen. Festivale se organizira ne samo za goste već i za publiku, a na ovom festivalu nema dovoljno publike. Mislim da bi to trebao biti idući cilj organizatora, da pronađu svoju publiku, možda čak da festival pomaknu u jesen kada se vrate studenti u grad. Zadrani su tijekom festivala imaju priliku vidjeti odlične filmove koji nikad neće doću u hrvatska kina, no ta prilika nije iskorištena, na jednoj od projekcija bila su svega dvojica posjetitelja. Ovo je problem koji mi je poznat i s nekih drugih festivala tako da mislim da je glavni zadatak festivala privući veći broj publike, natjerati Zadrane da shvate kako ovo što mogu vidjeti ovdje neće imati priliku vidjeti nigdje drugdje.
Mislite li da je problem s publikom jer smo previše naviknuli na filmske spektakle i blockbustere, a ne filmove kakvi se prikazuju na festivalima?
– Ne bih rekao, u niskoj kulturi situacija je uvijek bila takva, ali uvijek je postojala i viša kultura, osobito u zemljama poput Hrvatske. Cijeli opstanak nacije ovisi o vašoj eliti, ne narodu. Narod se lako zavede. Ako ne stvorite hibridnu elitu bit ćete izgubljeni u ovom svijetu. Čini mi se da bi jedna od misija trebala biti ponovno stvaranje prave elite. Postoji velik broj Hrvata koji su emigrirali, eminentnih stručnjaka porijeklom iz Hrvatske, ali koji pripadaju drugim narodnostima i kulturama, u Hrvatskoj se za njih ne zna, a u zemljama u kojima djeluju nitko ne zna da su Hrvati.
Kako ste odabrali doći na ovaj festival?
– Direktora festivala upoznao sam na jednom drugom festivalu i on me uvjerio da bih trebao doći. Mogu reći da nisam razočaran tom odlukom. Mislim da ovaj festival ima određenu energiju, ali se nadam da će se razvijati i dalje i da će postati mjesto susreta.
Mislite li, dakle, da ima budućnost?
– Definitivno ima budućnost ako nađe publiku.
Trenutačno radite na novom filmu. Iza sebe imate, zaista pozamašnu filmografiju te ste izuzetno cijenjen i nagrađivan redatelj i scenarist. Razmišljate li o umirovljenju?
– Ne još, postoji mnogo stvari o kojima želim komunicirati. Kao i većina umjetnika i ja sam u stalnom sukobu sa svijetom i to je razlog zašto želim govoriti. Trenutačno radim na novom filmu, a imam u planu i neke projekte za iduću godinu tako da planiram nastaviti sa svojim radom dok god budem mogao.