Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dr. Barančić rektorova nagrada za posvećenost albanologiji

10.09.2016. 22:00
Dr. Barančić rektorova nagrada za posvećenost albanologiji


Zadrani su posjetili i Janjevo, gdje su obišli crkvu, a sve dane njihova boravka u Prištini s njima je bio Ivica Matešić Jeremija, vojni ataše RH za Makedoniju i Kosovo


Na poziv ministra vanjskih poslova Republike Kosovo Envera Hoxhaja članovi Kulturno-umjetničke udruge “Vicko Zmajević” Zadar-Arbanasi i prijatelji Arbanasa koji svesrdno pomažu udrugu posjetili su nedavno Republiku Kosovo. Povod je bio 35. međunarodni seminar iz književnosti, jezika i kulture albanskoga jezika koji organiziraju Filološki fakultet Univerziteta u Prištini i Univerzitet u Tirani.
Polazak iz Zadra je bio 23. kolovoza, a u Prištini je zadarsku ekipu dočekao direktor Seminara prof. dr. Rrahman Paccarizi. Drugog dana boravka na Kosovu Zadrani su bili pozvani kod zamjenika ministra dijaspore Janeza Frokaja.
– Prije toga smo se fotografirali pred spomenikom Ibrahima Rugove, Jurja Kastriotića Skenderbega, a potom smo primljeni kod gosp. Frokaja, gdje smo on i ja održali govore. Potom je jedan dio otišao razgledavati Prištinu, a drugi je posjetio Narodnu biblioteku, gdje nas je primio direktor Vehbi Miftari. Ja sam dobila poziv ministra vanjskih poslova da zajedno sa suprugom budem na svečanoj večeri uz nazočnost njihova veleposlanika u Bugarskoj, Češkoj, Japanu, dekanice Filološkoga fakulteta dr. sc. Lindite Rugova i prodekanice, kazuje nam dr. sc. Maximiljana Barančić, predsjednica Kulturno umjetničke udruge “Vicko Zmajević” Zadar-Arbanasi.
Nakon večere vratila se ostatku izaslanstva u restoran Pishat gdje su svi večerali i pjevali arbanaške pjesme.
Zadrani su posjetili i Janjevo, gdje su obišli crkvu, a sve dane njihova boravka u Prištini s njima je bio Ivica Matešić Jeremija, vojni ataše RH za Makedoniju i Kosovo. Jeremija je organizirao i posjet kod veleposlanice RH u Prištini Marije Kapitanović, gdje su također zapjevali jednu arbanašku pjesmu, al i “Živjela Hrvatska”. Veleposlanica je napomenula da bi mogla organizirati njihov posjet Prištini za Dan državnosti sljedeće godine uz mogućnost dolaska neke klape.
Dr. Barančić je na tamošnjem Filološkom fakultetu održala predavanje pod nazivom “Arbanasi i njihovo ovladavanje hrvatskim jezikom”. Mediji su s dr. Barančić objavili nekoliko intervjua, te jedan s Anom Mazija i njezinim sinom Duškom Modrinićem. Rektor Univerziteta u Prištini dr. sc. Marjan Demo uručio joj je Zahvalnicu za doprinos i posvećenost albanologiji.
Zadrani su sudjelovali na svečanom zatvaranju Seminara te se tom prilikom dr. Barančić zahvalila na predivnom boravku u Prištini.
– Večer smo proveli uz glazbu i ples, a čak smo naučili plesati i njihovo kolo, kazala nam je dr. Barančić. Posljednjeg dana bila je prilika za ležerno razgledavanje Prištine, a onda je uslijedio dugotrajan povratak u Zadar.