Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Na trenzima Nikpalj, Dedić i kadetkinje

10.09.2016. 22:00
Na trenzima Nikpalj, Dedić i kadetkinje


Košarkašice Zadra pripremaju se za sezonu u A-1 ligi. Trenerica Marija Mazija na raspolaganju ima mahom kadetkinje, a od iskusnijih igračica u ekipi su trenutačno samo Lara Nikpalj i Nina Dedić. Osim Mazije s djevojkama rade Josipa Sesar, pomoćna trenerica te Ina Bogut koja se nakon godinu dana vratila na mjesto kondicijske trenerice.
– Moguće da će nam se pridružiti još neke starije igračice, Glorija Sikirić, Lucija Štrmelj ili Antonia Erslan. Međutim, to je samo pretpostavka koja ovisi o dobroj volji tih djevojaka – kaže Branimir Peričić, predsjednik kluba. Zadar je prošle sezone igrao finale A-1 lige u kojem je izgubio od Medveščaka nakon što je prethodno ostao bez značajnih financijskih sredstava iz gradskog proračuna. Time su punoljetne igračice izgubile svoje stipendije, čime je narušen cijeli ustroj kluba koji je od 2006. u kontinuitetu u A-1 ligi.
– Naše ambicije ove sezone u A- 1 ligi bit će znatno skromnije jer ne možemo očekivati od kadetkinja igru na razini one koju smo imali proteklih sezona. Nismo našli sponzore koji bi željeli stipendirati igračice i prisiljeni smo formirati praktično potpuno novu ekipu, znatno mlađu od one koju smo imali lani – zaključio je Peričić.
Prema rasporedu objavljenom na stranicama HKS-a prvi put nakon četiri godine A-1 liga imat će 12 klubova, dva više nego prošle sezone. Dodatni je to trošak na ionako mali klupske budžete.
– S obzirom da je svake godine financijska situacija jako loša u većini klubova nismo zadovoljni s proširenjem lige. Za igranje lige s dvanaest klubova trebale bi se kotizacije drastično smanjiti. Prošle godine je bilo došlo do smanjena, ali sad je to opet ista stvar kad se povećao broj klubova. Drago mi je što ima klubova koji još uvijek hoće igrati prvu ligu, dok mi koji dugi niz godina igramo i proizvodimo igračice polagano gubimo snagu. Nemamo kvalitetnu financijsku podršku koju bismo trebali imati s obzirom na kvalitetu rada, uspjehe i broj reprezentativki. I sve više se razmišlja o istupanju iz A-1 lige koja je još uvijek preskupa za žensku košarku – izjavila je Marija Mazija za internetski portal www.zenska- kosarka.com.
 


 MARTA ERSLAN S INOM MARIN U RAGUSI


Iako se još ne zna tko će, osim Dedić i Nikpalj, od iskusnijeg društva biti u sastavu Zadra, sigurno je da Mazija više ne može računati na Martu Erslan (1996.) koja je otišla u redove Raguse. Riječ je o jedinoj igračici koja se etablirala u prvom sastavu od djevojaka rođenih od 1993. do 2000. godine. Erslan je lani bila najbolja skakačica Zadra sa čak 11,4 skokova po utakmici. U Ragusi će joj društvo praviti Ina Marin, još jedna Zadranka koja je u Dubrovnik otišla prije godinu dana. Dubrovkinje su lani bile četvrte, a za novu sezonu zadržan je lanjski sastav koji je uz Erslan pojačala i povratnica Marija Pocrnjić.
– Marta će nam itekako dobro doći jer nam je nedostajala takva igračica. Inače, u Ragusi mi je odlično, cijene me i poštuju, a imam i odlične uvjete – izjavila je Marin.