Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog smanjene razine testosterona i muškarci boluju od osteoporoze

10.09.2016. 22:00
Zbog smanjene razine testosterona i muškarci boluju od osteoporoze


Međunarodni dan fizikalne terapije Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru obilježila je Danom otvorenih vrata s temom Osteoporoza.
– Zanimalo me što je zapravo osteoporoza i kako je spriječiti i liječiti. Puno sam naučila o vrlo širokom i raznolikom obujmu rada fizioterapeuta, a naučila sam i desetak vježbi koje koriste svima, ne samo oboljelim o osteoporoze, prepuna dojmova kazala nam je 76-godišnja Slavica Vuksan-Ćusa iz Zadra koja se nada kako će joj novostečeno znanje pomoći kod problema s reumatskim artritisom.
A građane željne novih spoznaja o zdravlju i još kvalitetnijem životu kroz svijet fizikalne terapije proveli viši fizioterapeuti Josip Abjanović i Anna Topić, gostoljubivi i srdačni domaćini željni svoje znanje i iskustvo što učinkovitije prenijeti na sve nazočne.
– Fizikalna terapija dio je zdravstvene struke. Pomaže vratiti kretanje i funkciju što je moguće bliže normali u situaciji ozljede, bolesti ili invalidnosti, pojasnio je Abjanović koji je u ime osoblja Fizikalne terapije nazočnima uputio riječi dobrodošlice.
Nazočni su pomno razgledali i slušali o terapijskom bazenu, vodenoj masaži, ultrazvučnoj, laserskoj, elektro i magnetnoj terapiji, limfnoj masaži i drenaži, parafinskoj terapiji, medicinskoj gimnastici, kinezioterapiji…
– Aktivno sudjelovanje pacijenta uvijek je najvažnije, jer samo motiviran i suradnički raspoložen pacijent može usvojiti vježbe i kontinuirano ih provoditi u cilju potpunog ozdravljenja ili poboljšanja narušenog zdravstvenog statusa, naglasila je fizioterapeutkinja Anna.
Pritom objašnjava kako fizioterapeuti tijekom pružanja svojih usluga identificiraju tjelesna oštećenja, ograničenja i limitacije aktivnosti, poteškoće koje sprečavaju ljude da budu aktivni i neovisni.
Na danu otvorenih vrata zatekli smo i Antu Šarića (60) iz Draga koji se više od 50 godina bori s cerebralnom paralizom, a koji nam je preporučio iz prve ruke kada se obratiti fizioterapeutu.
– Ako vas bole leđa, stalno ste u grču, osjećate trnce u rukama ili nogama, zakočeni ste, boli vas glava, vi ste kandidat za medicinsku masažu, kaže Šarić.
Provedena je i svrsishodna edukacija vezano za temu osteoporoze, poput etiologije, prevencije, liječenja i fizikalne terapije.
– Osteoporoza je bolest kod koje dolazi do gubitka koštane mase i njene kvalitete te slabljenja mišića, navodi Josip.
Iako gubitak koštane mase nije fatalan, može uvelike utjecati na kvalitetu života.
Faktori rizika za osteoporozu su ženski spol, starija životna dob (iznad 65), loše životne navike, prehrana siromašna kalcijem, nedovoljna tjelesna aktivnost, kronične bolesti.
– Ne vrijedi pomisao da od osteoporoze boluju samo žene u post menstrualnom razdoblju. Naime, zbog kod jedne trećine muškaraca prijelomi kuka i kralježnice uzrokovani su osteoporozom, rekao je Abjanović te je locirao uzroke muške osteoporoze:
– Prvenstveno se to odnosi na prehranu, mali unos kalcij, manjak vitamina D, pušenje i alkohol, nedovoljne ili nikakve aktivnosti, vježbanja i rekreacije, naročito zbog smanjene razine testosterona, zaključio je Josip Abjanović.