Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S Aktualnog sata Skupštine Zadarske županije

Autor: Siniša Klarica

10.10.2008. 22:00
S Aktualnog sata Skupštine Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



Donosimo pregled vijećničkih pitanja postavljenih na Aktualnom satu sjednice županijske skupštine i danih odgovora.
Četnički ustanak u Srbu?
HDZ-ovog vijećnika Josipa Bralića kakav je stav Zadarske županije o proslavi četničkog ustanka u Srbu koji se dogodio 27. srpnja ove godine. Bralić je rekao da se tu ne može raditi o antifašizmu, ali čak ni o komunizmu buduću da u Srbu te 1941. nije djelovala partijska ćelija, nego su se četnici pobunili protiv NDH u kojem je stradalo hrvatsko selo Borićevci gdje je pobijeno više desetina Hrvata i tri katolička svećenika. Župan Stipe Zrilić odgovorio je da Bralićevo pitanje može proslijediti samo nadležnima koji mogu odrediti je li se tu stvarno proslavljao četnički ustanak. Ako jest, po Stipi Zriliću, ne bi ga se smijelo obilježavati.
Imenovanje škola i božićnice za umirovljenike
Nezavisnu Jasminku Bašić zanimalo je kad će neka od škola dobiti ime po hrvatskim pjesnicima, znamenitim ljudima, ali i poginulim hrvatskim braniteljima. Kako se uskoro bliže promijene statuta škola po novom zakonu, rekao je zadarski župan, tim je više moguće promijeniti ime. Župan Zrilić također je podržao Bašićkinu inicijativu o uvođenju obveznog prometnog odgoja u školama, ali ne i o isplati božićnice umirovljenicima iz proračuna Županije i Grada.
Razvoj otoka
Pismeni odgovor na pitanje je li Prostorni plan Općine Kali u suglasju sa planovima višeg reda, zatražio je Ante Vodopija iz SDP-a. Vodopiju su zanimali i dosezi u razvoju otoka, napominjući da se malo ili gotovo ništa ne radi o izjednačavanju uvjeta življenja na otocima. U tom pitanju, a sa osvrtom na loše stanje vodopskrbe Vrgade, upozorila je i Vodopijina kolegica Sutjeska Mišak. Župan Stipe Zrilić naglašava da informacije govore suprotno od tvrdnje da se na otocima ništa ne radi, ali krupni projekti za razvoj otoka, prvenstveno ovise o financijskim mogućnostima. Na Vrgadi je to stari problem s brodom vodonoscem. No stanje će se poboljšati, radovi na vodoopskrbi su u tijeku, a rješava se i pitanje odvoza smeća.
Pedagoški standardi
Župan je podržao prijedlog SDP-ovke Sabine Glasovac o uvođenju pedagoških standarda u zadarske, poglavito srednje škole, do rokova 2012. Glasovac je upozorila da se savjet mladih pretvorio u okupljalište članova stranačke mladeži koji ne rade ništa, ali je župan Zrilić ustvrdio da se članovi savjeta biraju putem natječaja, pa stoga nitko ne može braniti i stranački opredjeljenim mlađim ljudima da se uključe u njegov rad.
Županiji 14.000 predmeta
Neven Božić iz HSLS-a se zapitao koliko je to dozvola izdao nadležni županijski odjel od preseljenja iz državne uprave. Župan je ovog puta bio konkretniji rekavši da je Županija u “žuntu” dobila 11.000 upravnih i 3.000 neupravnih predmeta, što je daleko više od očekivanog. Svi ti predmeti, kaže Zrilić, informatički su “u grubo” obrađeni. Ured je preuzeo 12 djelatnika, dok ih sad na tim predmetima radi 30 te će se morati zaposliti još dodatan broj djelatnika.
Kazalište lutaka sredinom 2009.
Ne želeći ulaziti u rokove završetka izgradnje Kazališta lutaka u Zadru, župan Zrilić odgovorio je vijećniku Anti Sikiriću iz SDP-a da se zgrada sigurno neće završiti do Nove godine. Prema riječima ravnatelja kazališta, dodaje župan Zrilić, možda se to dogodi do kraja polovice slijedeće godine.
Tko jede papršnjake
Da aktualni sat ne prođe u sasvim ozbiljnom ozračju pobrinuo se vijećnik nezavisne liste Marijan Tomac. On je je župana Zrilića upitao zna li što se događa na jučerašnji dan.
– Održava se veliki godišnji sajam u Benkovcu! Mi umjesto da smo tamo i jedemo papršnjake, ovdje zasjedamo, rekao je Tomac uz salvu smijeha. Tomac je vjerojatno mislio da bi vijećnici županijske skupštine svojom nazočnošću na sajmu trebali pokazati podršku poljoprivredi, ali u istom tonu mu je odgovorio župan Sztipe Zrilić.
“Tko kaže da mi za papršnjake danas nećemo naći vremena!”