Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Strojogradnji nedostaje radne snage

Autor:

10.10.2008. 22:00
Strojogradnji nedostaje radne snage

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovaj obilazak je pokazao da postoji velika potreba za ovim obrazovnim kadrovima. Gospodarstvo se danas bazira na interdisciplinarnim grupama ljudi. Budući studij i centar objedinjavali bi znanja iz strojarstva, elektrotehnike i informatike. Uz to centar bi imao veliko značenje u edukaciji kadrova i njihova cjeloživotnog obrazovanja, kaže dožupan Josip Miletić
Zadarski dožupan Josip Miletić, direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić i profesor Sveučilišta u Zadru Petar Čovo obišli su u četvrtak Industrijsko-obrtničku školu Vice Vlatkovića te tvrtke članice Gospodarsko interesnog udruženja Zadarski automobilski klaster – SAS Strojogradnju d.o.o. Zadar TCG metalni lijev d.o.o Benkovac i HSTec d.d. Zadar.
Konstantno obrazovanje
Radni posjet organiziran je u okviru projekta TEHCRO koji se sada nalazi u završnoj fazi. Projekt TEHCRO je obrazovna istraživačka inicijativa Sveučilišta u Zadru, Zadarskog automobilskog klastera, Grada Zadra, Zadarske županije i Razvojne agencije Zadarske županije. Njegove dvije ključne aktivnosti su pokretanje Studija mehatronike i robotike na Sveučilištu u Zadru i osnivanje obrazovne tvornice Centra za mehatroniku i robotiku gdje će se u realnom procesnom lancu studenti i radnici industrijskih poduzeća Zadarskog automobilskog klastera primjenjivati metode tzv. Lean Manufacturinga. Time se jamči postojani transfer znanja i povezivanja sveučilišta i gospodarstva.
– Ovaj obilazak je pokazao da postoji velika potreba za ovim obrazovnim kadrovima. Gospodarstvo se danas bazira na interdisciplinarnim grupama ljudi. Budući studij i centar objedinjavali bi znanja iz strojarstva, elektrotehnike i informatike. Uz to Centar bi imao veliko značenje u edukaciji kadrova i njihova cjeloživotnog obrazovanja. Živimo u vremenu kada se svakih pet godina svjetsko znanje udvostruči. To je teško pratiti onome tko je završio fakultet prije 15 godina, tako da je konstantno obrazovanje nužnost, rekao je dožupan Miletić.
Istog mišljenja je i direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić.
Zastarjelo školsko gradivo
– Osnovni razlog što se ne razvija strojogradnja jest nedostatak radne snage. Posla ima, ali nema kvalificiranog kadra jer svi oni koji odlaze u veće gradove, Zagreb, Split, ostaju tamo. Tako je i svim članicama unutar klastera osnovni problem nedostatak radne snage. Upravo zato je inicijativa za ovaj projekt krenula od njih. Ideja je da se stvori kvalitetan radni kadar, što je preduvjet za njihovo širenje.
Na problem s radnom snagom upozoravaju i sami gospodarstvenici. Tako je direktor HSTec-a Željko Goja rekao da se na dva natječaja za inženjera strojarstva koje je raspisala tvrtka kojoj je na čelu, nitko nije javio. Problem nedostatka stručne radne snage nije nepoznanica ni u TCG-u metalnom lijevu Benkovac, kako kaže tamošnji direktor Željko Uzelac.
– S problemom nedostatka kvalitetne radne snage smo se sudarili odavno, tako da na ovaj problem upozoravamo već duže vrijeme. Sugeriramo kakvi bi trebali biti programi u srednjim školama, ali se oni vrlo sporo i teško mijenjaju. Ravnatelji prihvaćaju naše savjete, međutim problem je u višim instancama. Cijeli sustav ne funkcionira. Onaj tko generira plan i program gore u ministarstvu, mora znati što se događa na terenu. On to ne zna i zato se u školama danas uči ono što se učilo prije trideset godina te se tako stvaraju neupotrebljivi radnici, zaključuje Uzelac.


  IDUĆE JESENI STUDIJ MEHATRONIKE I ROBOTIKE?


Studij mehatronike i robotike na Sveučilištu u Zadru mogao bi svoje prve studente primiti već iduće akademske godine.
– Elaborat o opravdanosti smjera je napravljen i sad se radi studijski program koji bi trebao biti završen do proljeća, Nakon toga se podnosi zahtjev Nacionalnom vijeću i ako se dobije dopusnica sa studijem bi se trebalo krenuti na jesen iduće godine. Ovaj studij je potreban jer se u Zadru i Zadarskoj županiji trebaju razvijati tehničke struke. On bi mladim ljudima nudio odmah mogućnost zapošljavanja nakon završenog školovanja, jer postoji potreba za tako obrazovanim kadrom, kaže Petar Čovo, profesor Sveučilišta u Zadru.