Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Teško do pobjedničkog Bale(n)ta

Autor: Šime Ćurko

10.10.2009. 22:00
Teško do pobjedničkog Bale(n)ta

Foto: Vedran SITNICA



Od početka Zadar nije bio pravi, igrači Roka Paleke ili su olako shvatili Županju, misleći da im s Ninčevićem u momčadi u ovoj ligi nitko ne može ništa ili su se prepali uloge favorita koja im se odjednom nametnula nakon svih pojačanja koja su doveli ove sezone. Istina je i to da je Županja daleko od bezopasnog protivnika, riječ je o momčadi koja ima udarnu sedmoricu koja je u stanju kvalitetno odigrati 60 minuta ili makar veći dio utakmice. Gosti su potvrdili da nisu slučajno došli u Zadar kao jedna od dvije momčadi koje su u prva četiri kola upisali isto toliko pobjeda.
Počeo je Zadar s Ninčevićem na klupi, ali je već nakon osam minuta (tada se dogodio i 15-minutni prekid zbog problema s električnom energijom na jednom dijelu rasvjete) i reprezentativac morao u igru, ne toliko da bi zabijao golove s krila, jer je to sasvim dobro radio i Natko Merhar, već zbog obrane u kojoj je Zadar u prvih pola sata bio na velikim mukama. No, imao je Ninčević na svojoj strani „dosadnog” Danijela Dušanića, vrlo pokretljiva igrača koje je u dobroj mjeri uspio zaustaviti Ninčevića. Opet, postavlja se pitanje mora li Zadar tako kvalitetnog igrača kakav je Ninčević koristiti na krilu kada je jasno da Ninčević na (srednjem) vanjskom može biti silno koristan budući da je iznimno jak u igri jedan na jedan i kao takav može lako stvoriti višak. Ovako, Ninčević ostaje skriven na krilu, ovisan o loptama koje mu gurnu suigrači. Takvih je lopti Ninčević dobio vrlo malo jer Zadar nikako nije uspijevao ubrzati igru na postavljenu obranu. Županjci su u prvom poluvremenu lako izlazili na kraj sa zadarskom 3-2-1 obranom, posebno raspoloženi gosti su bili od 21. do 27. minute kada su 11:8 za Zadra okrenuli na 13:11 u svoju korist. Roko Paleka stalno je mijenjao tražeći najbolju sedmoricu. U tim traženjima tako je, nakon nekoliko promašaja, Šime Humbolt povučen s desnog krila, a na njegovo mjesto gurnut Merhar, inače dešnjak! Prvih pola sata obilježio je niz pogrešaka Zadrana, koji su i promašivali u čistim situacijama, poput kakvih rukometnih početnika.
U nastavku Zadar je ostvario očekivano. Obrana je konačno postala djelotvorna pa je Zadar u 43. minuti otišao na 20:16, do tada najveću prednost, koja je bila znak do su uporni gosti pred kapitulacijom. Ključnu ulogu odigrao je na golu Zadra Tomislav Balent koji je utakmicu završio sa 16 uglavnom teških obrana, od kojih su posebno bile važne one sredinom drugog poluvremena kada je Zadar uspio prelomiti utakmicu. Balent je, uz pomoć obrane pokrenuo Zadar, Bašić i Jerak su znali zabiti sve što im se otvorilo, Humbolt je s nekoliko povezanih dobrih reakcija dijelom ispravio blijedo izdanje iz prvog poluvremena, Ninčević je bio miran sa sedam metara i Zadar je iskontrolirao utakmicu. Da je bilo lako, baš i nije, premda je jasno da se ne može svaka utakmica dobiti sa 21 golom razlike, kao što je to bio slučaj u Prelogu. Osam razlike je mnogo, posebno ako je ostvareno protiv lidera, ali Zadar je pokazao da ima dosta materijala koji se ne bi smio pojavljivati kod momčadi s tako visokim ambicijama.


 ZADAR SLAD – ŽUPANJA 30:22


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 150. Suci: Bosek, Herceg (oba Varaždin).
ZADAR SLAD: Vučković 1, Jerak 4, Buovac 2, Svorcina, Merhar 4, Peša 2, Balent (16), Brkljača 3, Čulina, Humbolt 4, Markić, Bašić 4, Cota, Ninčević 6 (4). Trener: Roko Paleka.
ŽUPANJA: Juzbašić, Ivkić, Perović 2, Pejić 5 (3), Dušanić 2, Benaković, Milišić 5, Pavičić, Lovrić 7, Galović (12), Vuković 1. Trener: Krešimir Pavičić.
Sedmerci: Zadar Slad 4 (5); Županja 3 (3).
Isključenja: Zadar Slad 10 minuta; Županja 12 minuta.




 ŽERAVICA DOGOVORIO DO POLUSEZONE


Anđelo Žeravica, kružni napadač, koji se sasvim oporavio nakon operacije prednjih križnih ligamenata, potvrdio je da je dogovorio ostanak u Zadru najmanje do polusezone.
– Na polusezoni ćemo ponovno sjesti i vidjeti koje je najbolje rješenje za dalje. Dobro se osjećam, koljeno je u redu, ali nema smisla ništa riskirati. Očekujem da bih mogao biti spreman za 8. ili najkasnije 9. kolo, a to znači da ću zaigrati početkom studenoga – kaže Žeravica.


 ŽUPANJCI SE ŽALE NA SUĐENJE


Tomislav Balent, vratar Zadar Slada: Promašili smo dosta zicera u prvom poluvremenu i to je bio jedan od razloga što je nakon pola sata bilo 14:14. U nastavku smo bili mnogo bolji, onakvi kakvi bismo trebali biti uvijek. Znatno nam je pomoglo iskustvo Ivana Ninčevića u trenucima kada se lomila utakmica.
Krešimir Pavičić, trener Županje: Znali smo koliko je Zadar kvalitetan, ali bez obzira na to željeli smo se predstaviti u što boljem svjetlu. To smo i uspjeli, a utakmicu je odlučio početak drugog poluvremena u koji je Zadar krenuo mnogo bolje. Pobjedi Zadra nema zamjerki, no mislim da smo sudačkim kriterijem dosta oštećeni i zato bih volio pogledati snimku utakmice.


 REZULTATI


Rezultati 5. kola: Zadar Slad – Županja 30:22, Umag – Solin 33:25, Slatina – Ivančica 30:33, Arena – Trilj 31:25, Senj – Đakovo 33:29, Gorica – Crikvenica (sinoć), Prelog – Kaštela (sinoć).
U 6. kolu (17./18. listopada) igraju: Kaštela – Zadar Slad, Đakovo – Županja, Solin – Prelog, Crikvenica – Umag, Ivančica – Gorica, Trilj – Slatina, Senj – Arena.