Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dunav u Hrvatskoj nije zagađen

10.10.2010. 22:00
Dunav u Hrvatskoj nije zagađen


Sve analize nakon ekološke katastrofe u Mađarskoj pokazuju da kvaliteta vode čiji se uzorci uzimaju dva puta na dan na ulasku Dunava u Hrvatsku, kod Batine i u Kopačkome ritu, ne odstupa od uobičajene kvalitete, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Osječko-baranjske županije, predsjednik tog stožera, župan Vladimir Šišljagić.
Istaknuo je kako se danas održala prva sjednica stožera pošto se aluminij izlio iz spremnika u Mađarskoj, no sve službe, dodao je, svakodnevno rade svoj posao u koji su ponajprije uključene Hrvatske vode i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
Istaknuo je kako Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ima najsuvremeniju opremu za ispitivanje uzoraka vode i analizu te kako i u slučaju novog izlijevanja alumija i drugih teških metala, zbog mogućeg puknuća spremnika s pola milijuna tona opasnih tvari, treba četiri dana da voda dođe do Dunava, a do tada se mogu poduzeti sve potrebne mjere zaštite. To se, rekao je, ponajprije odnosi na pregradnju kanala gdje Dunav ulazi u Kopački rit, zbog čega će sutra djelatnici Hrvatskih voda, Zavoda za javno zdravstvo i ostale stručne službe uključene u Stožer za zaštitu i spašavanje obići Dunav kod Batine i Kopački rit, najavio je župan Šišljagić.
Direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković istaknuo je kako analize pokazuju da kvaliteta vode iz Dunava ne odstupa od kvalitete posljednjih devet godina. Dodao je kako se, unatoč tome, “rade projekcije mogućih scenarija u slučaju da dođe do novog puknuća spremnika s opasnim tvarima u susjednog Mađarskoj”. Kako je rekao, katastrofe se, nažalost, događaju, a važno je dobro se organizirati na sprječavanju ili ublažavanju njihovih posljedica.