Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nova audijeva zvijezda na zadarskim cestama

10.10.2010. 22:00
Nova audijeva zvijezda na zadarskim cestama


Domjenkom i koncertom Natali Dizdar Autokuća Zadar u četvrtak je prigodno obilježila dolazak najnovije “zvijezde” u svojoj ponudi – audija A1. Službena zadarska promocija na neki je način bila i prilika da se uzvanici upoznaju s novim menadžmentom tvrtke koja je od nedavno u stopostotnom vlasništvu Auto Hrvatske. Okupljene je pozdravio direktor A. K. Zadar Alen Vuksan Ćusa u društvu direktora audi marke za Hrvatsku, Vladimira Lipovca, i voditelja prodaje Dejana Pupovca. Audi A1 miješa dinamični stil s primjerenom iskorištenošću prostora i užitkom u vožnji.
Prepoznatljive Audijeve sportske karakteristike plus potpuno nova dimenzija učinkovitosti – nova kombinacija modernog turbo FSI agregata s električnim motorom i inovativnom kontrolnom elektronikom. Ispod poklopca nalazi se četvero-cilindrični TFSI agregat kapaciteta 1.4 litre s turbo punjačem snage 110 kW (150 KS). Električni motor na stražnjoj osovini, snage 30 kW (41 KS) može isporučiti dodatnih 200 Nm okretnog trenutka kada vozilo ubrzava. Prilikom pojačavanja snage, odnosno kada vozilo istovremeno pokreću TFSI i električni motor kako bi se postigao dinamičan stil vožnje, studija se pretvara iz automobila s prednjim pogonom u quattro model i snaga se na cestu prenosi na najefikasniji mogući način.
Unatoč svojoj snazi, 1.4 TFSI također postavlja nove standarde u klasi što se tiče zvuka motora. Potpuno električni pogon na kratke udaljenosti je posebno atraktivna alternativa koju nudi ovo vozilo koja doprinosi zaštiti okoliša kao i uštedama za vlasnika. Dinamična šasija je namještena za sportsko, agilno upravljanje u kombinaciji s odličnom stabilnošću te skretanje čini posebnim užitkom. Veliki 18-colni kotači s gumama dimenzija 225/35 R18 pojačavaju užitak u vožnji kao i sigurnost. Sustav kočenja s diskovima velikog promjera (312 mm na prednjim kotačima) više nego odgovara snazi agregata.
Audi A1 opremljen je i Audi drive select sustavom. Ovaj sustav vozaču omogućuje da unaprijed odabere jednu od dvije specijalno prilagođene konfiguracije pogona, karakteristika mjenjača i magnetic ride podvozja. Osnovne proporcije, s visokom karoserijom i ravnim staklenim površinama koje su obrubljene kupeovskom linijom krova, čine gotovo klasičan izgled vozila koje nosi četiri prstena. Siluetu krova prate dva istaknuta, čvrsta aluminijska luka koji se protežu uz gornji rub prozora i spajaju A i C nosače, dodatno naglašavajući dinamičnu privlačnost snažno konstruirane, kompaktne karoserije.
Bočna linija Audi A1 project quattro studije u Racing Red crvenoj boji, nova je interpretacija još jedne prepoznatljive karakteristike trenutnačnog Audijevog dizajna. Istaknuta dvostruka linija se proteže unaokolo cijelog vozila kao zakrivljena traka koja spaja prednji kraj – iz kojeg se čini da izlazi – sa stražnjim krajem vozila, koji se uzdiže kako bi se dobio klinasti efekt. Sprijeda, spušteni poklopac motora A1 project quattro studije, koji je skoro stopljen s bočnom linijom formira novi stilski element. Stražnji kraj je zaokružen spojlerom, integriranim u stražnje staklo. Singleframe maska s motivom bijelo-crne ciljne trkaće zastave i četiri međusobno prepletena prstena ne ostavljaju sumnju u sportski temperament studije, a taj dojam je dodatno naglašen aluminijem na rešetki hladnjaka, kućištima vanjskih osvrtnih zrcala, kvakama vrata, poklopcu spremnika goriva i ispušnim cijevima.