Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otežalo obranama, pogodovalo napadu

10.10.2010. 22:00
Otežalo obranama, pogodovalo napadu


Prostor za igru je veći. Obranama će biti teže, jer će biti teže preuzeti igrača, a ovakvom promjenom pravila istaknut će se brži i motorički jači igrači
Nova košarkaška sezona, koja je i službeno započela ovog vikenda, donijela je novine vezane ponajviše za nova pravila, a oni će sigurno doprinijeti evolucijskom procesu europske košarke, tj. nastavku stremljenja ka NBA igri koja se već desetljećima unatrag smatra nekom drugom vrstom košarke, prepunoj atrakcije i dinamike. Ta nova pravila najviše se odnose na same gabarite unutarnjih polja u terenu, odnosno na reket te raspon perimetra, a prvenstveno treba naznačiti da su osnovne mjere samog košarkaškog terena ostale iste (dužina 28 m i širina 15 m). Opet, treba istaknuti kako ove promjene neće s druge strane donijeti ništa ekstra spektakularno, no sigurno je da će europski košarkaški kibici moći gledati mnogo atraktivniju košarku nego do sada.
Pravokutnik umjesto trapeza
Jedno od zanimljivijih izmijenjenih pravila je ono da je polje koje označava reket od sada pravokutni prostor, a ne kao dosad u obliku trapeza. Naizgled nepotrebna promjena koja sužava reket (promjer reketa na čeonoj liniji dosad je bio točno 6 metara, a sada je 4.9 metara) ipak trebala bi donijeti na atraktivnosti same igre u reketu. Igrači će moći stajati bliže reketu, a da nema straha od “tri sekunde” i na taj način odvojiti prostor između vanjske i unutarnje linije, što otežava posao obrani, pogotovo, ako se uzme u obzir ona druga odredba, s kojom se za 50 cm udaljila linija za tri poena (čl.2.). Tako je udaljenost te linije sada 6.75 metara (u samim uglovima terena trica je 6.60 metara), a ne 6.25 metara kao do sada. Iako je trica sada udaljenija, to pravim šuterima, ne bi trebalo predstavljati veliki problem, iako će se morati određeno vrijeme prilagođavati na to. No, problem će s druge strane biti igračima koji nisu toliko brzi, jer će “fizikalije” doći do izražaja. Prostor za igru je veći. Obranama će biti teže, jer će biti teže preuzeti igrača, a ovakvom promjenom pravila istaknut će se brži i motorički jači igrači, dok će mnogo problema imati igrači koji lošije igraju obranu, budući da će ih suigrači teže štititi. A sigurno da će im biti i teže hvatati eksplozivnije i agilnije igrače.
Ponovno se uvelo i pravilo polukruga pod košem (čl.33.). Polukrug označava prostor udaljen 1,25 metara od koša u kojem nema prekršaja u napadu probijanjem s loptom osim ako napadač nelegalno koristi šake, ruke ili noge. Takvo pravilo se uklapa u sve već navedene (sužavanje reketa, udaljavanje trice) u smislu ohrabrivanja ulaza igrača pod koš što vodi ka većoj dinamici i atrakciji.
Trenerima veći manevar
U razini vrha linije za tri su i crte na out-liniji, odakle se u posljednje dvije minute utakmice ili produžetka, nakon minute odmora, izvoditi lopta. Umjesto da dobijete loptu na polovici terena kao sada, lopta će se izvoditi nekoliko metara naprijed. Ovo pravilo će vjerojatno maksimalno iskorištavati treneri, pogotovo ako je momčad u rezultatskom zaostatku i na taj način se momčad može odmah nakon minute odmora maksimalno približiti košu i skratiti vrijeme napada.
Potpuni novitet je resetiranje uređaja za 24 sekunde napada (čl.29.). Samo u zadnjem polju dobit će se nove pune 24 sekunde ako suci odrede novi napad. Ako momčad dobije novi napad, ali nalazi se u prednjoj polovici, a ostane više više od 14 sekundi do kraja napada, uređaj za 24 sekunde neće se resetirati, nego se igra nastavlja s vremenom koje je bilo kada je igra zaustavljena. No, ako je ostalo 13 sekundi ili manje do kraja napada, uređaj će se resetirati na 14 sekundi, dakle deset manje nego po sadašnjim pravilima. Nije prošlo mnogo vremena od kada se napad s 30 prebacio na 24 sekunde. No, utakmice nisu previše dobile na dinamici. Ovo pravilo bi trebalo riješiti taj problem, a mnogi treneri će istaknuti kako bi ova izmjena mogla potaknuti poboljšanje obrana i ujedno samu kreativnost u napadu. Do izražaja bi mogli dolaziti igrači koji su sposobni kvalitetno riješavati situacije “jedan na jedan” ili “jedan na dva”.
Također, valja spomenuti neke druge novine u suđenju koje se primjenjuju od ove sezone. Jedna od takvih zanimljivih odredbi je ona o suđenju nesportske pogreške prilikom ubacivanja lopte u igru (čl.36.), a obrambeni igrač napravi prekršaj, dok je lopta još u rukama sudaca ili izvođača ili prije nego je ispuštena iz ruku izvođača prilikom ubacivanja izvan graničnih crta. Ovo pravilo se primjenjuje samo u posljednje dvije minute posljednje četvrtine ili produžetka. Izvorna namjera ovoga pravila jest da se spriječi obranu u želji da napravi prekršaj dok sat još ne radi. Uobičajeno se ovo događa samo na kraju utakmice. U ovu skupinu modificiranih pravila spada i dosuđivanje tehnička pogreška za vrijeme posljednjeg ili jedinog slobodnog bacanja (čl. 38.). Tehnička pogreška će se dosuditi jedino ako igrač obrane dotakne loptu u silaznoj putanji, ali ne više i za nepravilnu igru na loptu. Možda će sva ova gomilica novih pravila uvedenih za novu sezonu djelovati kao da će se dogoditi neki revolucionarni pomaci u košarkaškoj igri izvan NBA lige, no tako nešto ne bi trebalo očekivati, jer su sve to ipak relativno sitne izmjene osim produljivanja linije za tri poena i resetiranja napada na 14 sekundi. Ipak, pozitivno je što se pokušava polako, ali sigurno, približiti europsku košarku najjačoj ligi svijeta, a taj trend će se sigurno nastaviti u bližoj budućnosti kada je u planu i potpuna sinkronizacija s NBA pravilima, a tu se ponajviše misli na produljenje trice na 7.25 m, defanzivne tri sekunde, i mogućnost pozivanja minute odmora od strane igrača u tijeku igre što bi definitivno donijelo potpuno novu dimenziju za sve one koji igraju ili pak prate ovaj sport s tribina ili malih ekrana.


Koš za tri desetinke


Uveden je novi paragraf da bi što bolje definirali koliko vremena je dovoljno za šut iz igre, odbijanje ili zakucavanje. S tim paragrafom se definiralo koliko je vremena dovoljno za šut iz igre, odbijanje ili zakucavanje. Sat za igru mora pokazivati 0:00.3 (tri desetinke sekunde) ili više kako bi igrač došao u kontrolu lopte, nakon ubacivanja van graničnih crta ili prilikom skoka kod posljednjeg ili jedinog sl. bacanja te pokušao postići pogodak šutirajući iz igre. Ako sat za igru pokazuje 0:00.2 or 0:00.1 jedini mogući način postizanja koša iz igre je odbijanjem ili direktnim zakucavanjem lopte u koš.




Pravilo osam sekundi


Važna je promjena u pravilu o 8 sekundi (čl.28. i 30.) koliko je potrebno za prelazak u prednje polje u slučaju kada lopta dotakne igrača na središnjoj crti. Napadač mora imati obje noge u prednjem polju kako bi se u trenutku kada ga lopta dotakne, smatralo da je lopta u prednjem polju. To znači da se sada isti princip primjenjuje za sve igrače momčadi u posjedu lopte, a ne samo na igrača koji vodi loptu. Posljedica ovog pravila je da se igrač koji je prekoračio središnju crtu tretira kao igrač u zadnjem polju. Ovaj igrač može:
– pivotirati unatrag sve do trenutka dok mu obje noge nisu u prednjem polju;
– voditi loptu ili dodati u zadnje polje.
Sve ovo vrijeme brojenje osam sekundi se nastavlja.
Namjera ovog pravila je da stavi u isti položaj sve igrače momčadi u posjedu lopte, a ne kao prije samo onoga koji vodi loptu.