Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Drugi mješoviti topnički divizijun prošao sva bojišta

10.10.2011. 22:00
Drugi mješoviti topnički divizijun prošao sva bojišta


U akciju „Maslenica” MTD krenuo je u napad na podvelebitskom dijelu bojišnice Rovanjska – Jasenice, kao dio Taktičke grupe 112. brigade s kojom oslobađa Rovanjsku, Maslenicu i Jasenice. Prva crta probijena je kada je MTD uništio prve bunkere na nasipu iznad Rovanjske


Drugi mješoviti topnički divizijun 112. brigade u petak slavi 20. obljetnicu utemeljenja. Osnivanje ove postrojbe Hrvatske vojske obilježit će se najprije polaganje vijenaca na Gradskom groblju u Zadru, sv. misom zadušnicom u crkvi Sv. Dimitrija te svečanošću u VIP-salonu dvorane Krešmira Ćosića na Višnjiku.
Povjesnica postrojbe kaže da su do listopada 1991. godine na zadarskom bojištu već bile oformljene samostalne topničke postrojbe. Kako bi te postrojbe dobile centraliziranu logističku potporu, operativnost, povezanost i konkretne zadaće na određenim pravcima napada i obrane, 18. listopada 1991. godine formiran je 2. mješoviti topnički divizijun, kao samostalna postrojba koja je operativno bila pridodana 112. brigadi HV-a Zadar. Kao samostalna topnička postrojba postojao je sve do polovice 1993. godine, kada je i formalno ušao u sastav 112. brigade kao Topničko raketni divizijun 112. brigade.
Topništvo je osnivanjem MTD-a dobilo jedinstvenu crtu zapovijedanja te se organiziranije i učinkovitije suprotstavljalo napadima neprijatelja, što se i dokazalo u jeku najsilovitijih nasrtaja na Zadar, kao i u napadnim akcijama Hrvatske vojske poput akcije „Križ”. Tijekom 1991. godine MTD je pokrivao gotovo cijelu crtu obrane Zadra i njegovog zaleđa – od Nadina do Posedarja.
Kroz MTD prošlo je gotovo sve topništvo i sva oruđa koja su bila na zadarskom bojištu: topovi 76 mm ZIS, minobacači 120 mm, haubice 105, 122, 155 i 203 mm, višecijevni bacači raketa 122 i 128 mm, samohodna haubica 122 mm Gvozdika i protuoklopni lanseri raketa poznatiji kao Maljutke. U srpnju 1992. godine, dijelovi divizijuna s višecijevnim bacačima raketa aktivno su sudjelovali u obrani Posavine.
U akciju „Maslenica” MTD krenuo je u napad na podvelebitskom dijelu bojišnice Rovanjska – Jasenice, kao dio Taktičke grupe 112. brigade s kojom oslobađa Rovanjsku, Maslenicu i Jasenice. Prva crta probijena je kada je MTD uništio prve bunkere na nasipu iznad Rovanjske. Preciznom paljbom neprijatelju su naneseni veliki gubici, o čemu svjedoči i zarobljavanje tenka u Jasenicama kada je posada tenka natjerana da ga potpuno ispravnog, u panici napusti i pobjegne. Krajem listopada 1993. godine MTD zajedno sa 112. brigadom HV premješta se na stankovačku bojišnicu, gdje čuva crtu obrane do početka travnja 1994. godine.
Prije oslobodilačke akcije HV-a 1995. godine, postrojba je potajno uvučena u blizinu bojišnice te je sudjelovala u pripremama i samom početku akcije „Oluja” Dijelovi postrojbe sudjelovali su i u akciji „Ljeto 95.” te u napadima na Velebitskom pravcu zajedno s postrojbama Specijalne policije.
Tijekom akcije „Oluja” postrojba je djelovala na području mjesta Kašić, Smilčić, Pridraga, Karin, Kruševo te dalje napredovala prema Srbu, da bi kasnije bila raspoređena uz rijeku Unu zbog osiguranja državne granice RH. S tih položaja divizijun sudjeluje u operaciji „Maestral”. Na širem prostoru Drvara, u surovim vremenskim uvjetima, postrojba ostaje sve do početka prosinca 1995. godine. Povratkom u Zadar završava ratni put postrojbe.