Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski list tradicijskoj kulturi daje primjeren prostor

10.10.2011. 22:00
Zadarski list tradicijskoj kulturi daje primjeren prostor


Rad je tematski podijeljen na tri cjeline u kojima se objašnjavaju pojmovi kulture, identiteta i globalizacije, njihov međuodnos i različito shvaćanje u kontekstu vremena. Istraživanje je pokazalo da Zadarski list tradicijskoj kulturi daje primjeren prostor, premda različito po oblicima, vrsti sadržaja, dužini priloga i novinarskim žanrovima
Prije dva tjedna na Sveučilištu u Zadru magistarski rad obranila je Lorena Peroš. Magisterij pod naslovom “Uloga lokalnog medija u očuvanju kulturnog identiteta (na primjeru Zadarskog lista)” Peroš je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Nenad Prelog, prof. dr. sc. Stjepan Malović i prof. dr. sc. Gordana Vilović.
Lorena Peroš rođena je u Zadru, gdje je završila srednju školu. Diplomirala je na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, te potom upisala poslijediplomski studij iz informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zadru. Radila je u turizmu, najprije kao programski voditelj Turisthotela d.d. Zadar, a od 2010. kao menadžer za ljudske resurse i voditeljica prodaje Pakoštane d.d.
Magistarski rad Lorene Peroš proteže se na 137 stranica, podijeljen je u osam poglavlja, a hipoteza mu glasi: “Lokalni medij značajno doprinosi emancipaciji tradicijske kulture i preživljavanju lokalnih kulturnih identiteta.”
Zapostavljenost teme kulturnog identiteta u medijima
Kako ste došli do odabira ove teme magisterija?
– Temu sam odabrala prema nekoliko kriterija; aktualnost, dostupnost releventne literature i naravno, željom da se radi o području mog osobnog interesa. Kako odabiru teme prethodi uočavanje problema, primjetila sam zapostavljenost teme kulturnog identiteta u medijima u odnosu na naglašeni ekonomski aspekt priključivanja Hrvatske Europskoj uniji.
O čemu je, zapravo, riječ u Vašem magistarskom radu?
– Temeljni problem kojim sam se bavila u ovom radu je istraživanje važnosti koju lokalni medij pridaje tradicijskoj kulturi. Cilj ovog rada je bio je ukazati na ulogu i značaj lokalnog medija u očuvanju kulturnog identiteta u kontekstu sve veće komercijalizacije i tabloidizacije tradicionalnih medija, dok je istraživanjem dobiven uvid u zastupljenost i načine zastupljenosti tematike tradicijske kulture kao temelja kulturnog identiteta u zadarskoj dnevnoj tiskovini Zadarski list.
Rad je tematski podijeljen na tri cjeline u kojima se objašnjavaju pojmovi kulture, identiteta i globalizacije, njihov međuodnos i različito shvaćanje u kontekstu vremena. Istraživanje je pokazalo da Zadarski list tradicijskoj kulturi daje primjeren prostor, premda različito po oblicima, vrsti sadržaja, dužini priloga i novinarskim žanrovima.
Koliko Vam je vremena trebalo za izradu rada i čime ste se sve služili?
– Proces pisanja znanstvenog rada je iscrpan i opsežan posao, a temelji se na znanstvenom istraživanju provedenom uz primjenu znanstvene metode. Vrijeme koje mi je bilo potrebno za bavljenje znanstvenim radom je vrlo varijabilno jer ga određuje ga dinamika istraživanja, ali se može «smjestiti» unutar godine dana. U izvore i literaturu uključila sam sva recentna  izdanja koja obrađuju teme iz oblasti kulture, kulturnog identiteta i globalizacije, kao i podatke sa web stranica. Unutar perioda istraživanja provela sam dva mjeseca u Singapuru, što mi je omogućilo novi pogled na kulturalističke pristupe identitetu, poput multikulturalizma, kulturnog pluralizma i kulturne hibridnosti.
Ista problematika i za disertaciju
Koji bi bio doprinos znanosti ovog rada?
– Kulturni identitet kao temelj identiteta bio je tema mnogih znanstvenih radova i analiza. Analiza elemenata kulturnog identiteta u lokalnom mediju u kontekstu globalizacijskih promjena nije sustavno istraženo znanstveno područje u Hrvatskoj. Budući da rad problematizira pitanje prezentacije kulturnog identiteta u lokalnom mediju o kojem postoji relativno mali broj tekstova, ovim bi se radom dao osobni doprinos toj temi i omogućio novi pogled na mogući doprinos lokalnog medija u njegovom očuvanju.
Hoćete li se nastaviti baviti ovom tematikom?
– Problemi vezani za ovu tematiku zanimljivi su i za moj budući rad na doktorskoj disertaciji.
Čime se trenutačno bavite?
– Trenutno sam zaokupljena traženjem zaposlenja, ali i radim na knjizi koja problematizira pitanje identiteta  beletristički, ne znanstveno.
Planovi za budućnost?
– Nadam se skorom zaposlenju, ali i nastavku znanstvene karijere.