Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

4,2 kg teško životno djelo Ljube Stipišića Delmate

Autor: Valentina Mlađen

10.10.2012. 22:00
4,2 kg teško životno djelo Ljube Stipišića Delmate

Foto: Vedran SITNICA



Sam Delmata predložio je da se knjiga uveže u seljačko sukno, jutu, što je ilustracija Stipišićeve osobnosti koji je uvijek u prvi plan stavljao malog čovjeka iz puka, mudrog dalmatinskog seljaka


Jučer je prošla godina dana od kada nas je napustio barba Ljubo, godina koja je prošla kao u jednom dahu još jednom nas podsjetivši na brzinu prolaznosti vremena, prisjetio se sinoć ravnatelj Gradske knjižice Zadar Ivan Pehar na predstavljanju životnog djela Ljube Stipišića Delmate – knjige “Anima Delmatica”.
Na 1400 stranica zabilježena je neprocjenjivo blago hrvatske baštine koje je barba Ljubo, tražeći dušu Dalmacije, bilježio od 1960. pa sve do 2000. godine. Knjigu tešku 4,2 kilograma izdao je Profil, a uredila Katarina Glamuzina, koja je također bila jedna od govornica na predstavljanju u zadarskom Kazalištu lutaka.
– Barba Ljubu bih usporedio s drvom masline, njegovi plodovi žive i nastavljaju pričati priču jer za njega umiranje nije kraj, već samo jedan od koraka na putu prema vječnosti, rekao je Pehar pozdravljajući okupljene. A koliko je barba Ljubo značio jasno se vidjelo iz prepunog sjedišta u kojem su uz Zadrane sjedili i gosti iz Zagreba, Splita pa čak i delegacija Raba na čelu s gradonačelnicom Rosandom Krstinić-Gušćić. U prvom redu sjedili su i Ljubin sin Zlatan Stipišić Gibonni koji je od njega preuzeo ulogu kuma Gradske knjižnice te supruga Nataša.
Pehar je službeno obilježio i početak Zaklade Delmata osnovane u čast barba Ljubi koja je prvim radnim sastankom Upravnog odbora jučer započela s radom.
Govoreći o Ljubi Stipišiću Delmati, s kojim je surađivala na ostvarenju njegovog životnog sna, izdavanju knjige “Anima Delmatica” urednica Profila Katarina Glamuzina nije mogla sakriti emocije u glasu.
– Pripremajući se za večerašnje predstavjanje razmišljala sam kako u nekoliko rečenica sažeti sve ono što ova knjiga predstavlja i kako je nastajala, kazala je Glamuzina istaknuvši kako će pokušati barem odškrinuti vrata u barba Ljubin pedesetogodišnji hod kroz dušu Dalmacije. Prisjećajući se rada s barba Ljubom Glamuzina je rekla kako je on istovremeno nevjerojatno lak i radostan, ali i težak jer je on bio neumoran duh, uvijek u pokretu. Prije smrti Delmata je uspio završiti sve što je bilo potrebno oko pripreme knjige, čak i odabrati fotografije, dok je ova posljednja godina bila samo za tehnički posao, a u knjigu je, otkrila je Glamuzina, utrošeno čak 10.000 tona papira.
Etnologinja i antropologinja Jelka Vince Pallua istaknula je kako se radi o monumentalnom djelu temeljenom na građi od 20.000 stranica i 600 audozapisa koje predstavlja velik izdavački pothvat.
– Sam Delmata predložio je da se knjiga uveže u seljačko sukno, jutu, što je ilustracija Stipišićeve osobnosti koji je uvijek u prvi plan stvljao malog čovjeka iz puka, mudrog dalmatinskog seljaka, zaključila je.
Vrijednost ovog djela potvrdio je i glazbeni kritičar Branimir Pofuk, a na promociji su zapjevali Vokalisti Salone koji su izvodili skladbe svoga voditelja Delmate, među kojima je neizostavna bila i neslužbena dalmatinska himna “Dalmatino povišću pritrujena”.
Na kraju se svima okupljenima obratio Stipišićev sin Gibonni, koji je još jednom emotivnim govorom zahvalio svima koji brinu o ostavštini njegovog oca.