Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svaka slika je jedinstvena

Autor: Ante Rogić

10.10.2012. 22:00
Svaka slika je jedinstvena

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osnovna je karakteristika svake slike njezina sveobuhvatnost. Bilo da je riječ o potpuno intuitivnim radovima, bilo pak o tzv. “skrivenim ekranima”, jedinstven ritam obuhvaća i prekriva cijeli format – Darja Radović Mahečić


“Tragom stakla” naziv je izložbe autorice Iris Bondora Dvornik, otvorene jučer u izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla. Umjetnica, s više od 30 godina rada iza sebe, s oko 40 samostalnih i 140 skupnih izložbi, predstavlja se u Zadru radovima koji imaju dosta dodirnih točaka sa staklom. Upravo stoga i naziv ove izložbe.
– Odlučio sam se za ovaj naziv iako autorica nije bila previše zadovoljna. Zašto ovaj naziv, jer se radi o staklu u umjetnosti, kazao je ravnatelj Muzeja antičkog stakla dr. Ivo Fadić.
Darja Radović Mahečić istaknula je kako su najizraženiji kolorizam i ekspresionistički apstraktni jezik, koje je slikarica razvila vrlo senzibilno, ponajprije iz vlastite intuicije. Kazala je kako je autorica za ovu zadarsku izložbu odabrala nove slike kombinirane tehnike, u kojima je stečene vještine stvaranja još jednom vješto podredila funkciji svog slikarstva ekspresionističke subjektivnosti. Slike su rađene na podlozi koja nosi ime vivac te na plexiglasum, suvremenim zamjenama za klasično svjetlo. U katalogu koji prati izložbu piše:
“Osim akrila na slikama nalazimo pijesak, kamen, male predmete od metala i plastike, drvo, foliju, itd. Iris Bondora Dvornik se koristila i kistom i lijevanjem boje kako bi proizvela ove gesturalne slike, od kojih su neke, zbog izbora ograničene palete, dalek odjek kubističke rešetkaste struketure.
Sudeći po odabranim radovima za ovu izložbu, umjetnica slijedi ideju da i apstraktna slika može predstavljati neko mjesto te je u pojedinim slikama krajolik nagoviješten. U drugima, asocijativno možda, uočavamo i figurativne elemente. Čini se kao da se autorice dojmila potencijalna važnost umjetnika u stvaranju mitova, zakonitosti njezina umjetničkog sustava temeljenog na neposrednim potrebama životne snage. Iako slike nagovještaju zbivanje, izbjegava se konkrento prikazivanje i čini se da je redukcija predmetnoga još davno provedena naglašavanjem grafizama slobodnih linija.
Osnovna je karakteristika svake slike njezina sveobuhvatnost. Bilo da je riječ o potpuno intuitivnim radovima, bilo pak o tzv. “skrivenim ekranima”, jedinstven ritam obuhvaća i prekriva cijeli format.
U ovim zadarskim figurativnim slikama prepoznajemo istu sugestivnu izražajnost. Afirmativan odnos očituje se u pojačanom grafizmu, žestini poteza i otvorenosti boja, a sami su motivi donijeli i stanovita specifična svojstva. Snažnim sažimanjem svih dionica autorica je, bilo da je riječ o figuri ribe ili čovjeka, temu slike svela gotovo na znak i napregnula im temeljne konfiguracijske i kolorističke značajke.”
– Svaka slika ima svojevrsnu jedinstvenost, svaka je jedinstvena, kazala je Darja Radović Mahečić.
Izložba ostaje otvorena do 20. studenoga.