Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kazne za ribare od pet do 25 tisuća kuna

10.10.2013. 22:00
Kazne za ribare od pet do 25 tisuća kuna


Trenutačno u prekršaju nisu samo mreže stajaćice, vrše, panule i udice, a njih je možda pet posto u županiji, kaže Magić. Iako ih je pomorska policija i inspekcija tolerirala do 1. listopada posljednjih desetak dana počeli su naplaćivati kazne koje se kreću između pet i 25 tisuća kuna


Karlo Magić, potpredsjednik udruge Naše more bio je jedan od ribara koji su ovih dana bili na sastanku kod ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine sa svojim zahtjevima. Ribari, naime, od ulaska u EU muku muče s propisima, a zbog neusklađivanja našli su se u situaciji da gotovo 95 posto malih ribara radi na crno.
– Trenutačno u prekršaju nisu samo mreže stajaćice, vrše, panule i udice, a njih je možda pet posto u županiji, kaže Magić. Iako ih je pomorska policija i inspekcija tolerirala do 1. listopada posljednjih desetak dana počeli su naplaćivati kazne koje se kreću između pet i 25 tisuća kuna. U Zadarskoj županiji do sada nije izdana niti jedna kazna, ali drugdje ribari, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nisu bili te sreće.
O čemu su točno razgovarali ribari s ministrom Jakovinom na sastanku, zatvorenom za javnost, i što im je on obećao Magić nije mogao reći. Od ministra su, ipak dobili barem nekakvo obećanje.
 – Ministar je obećao da će u dogledno vrijeme obići ribare u svim županijama i poslušati naše probleme, istaknuo je Magić.
Na brojnim sastancima ovih je dana i Edison Boško, predsjednik ceha ribara Zadarske županije, a cilj je kaže izboriti što bolje uvjete za hrvatsko ribarstvo.
– Mi se borimo s birokracijom Europske unije da bismo riješili ovaj problem u kojem smo sada. Zakoni koje je EU politika nametnula sredozemnim zemljama odnose se na ribare Sjevernog mora gdje je situacija sasvim drugačija, kaže Boško zaključivši da će nakon predstojećih sastanaka, među kojima je i sastanak svih ministara poljoprirede EU, biti puno pametniji i imati konkretnije odgovore o ovom problematici.
A do tada će ribari loviti na crno i nadati se da i sami neće biti ulovljeni.